Tipy a triky pre gastronómiu
Užitočné rady, ktoré by sa vám mohli hodiť v kuchyni.
-
Inovácie reštaurácií a optimalizácia menu: Urobte viac za menej
Zistite, ako prevádzkovatelia reštaurácií optimalizujú a menia svoje menu, či inovujú svoje podniky, a to od tých najlepších potravín v sklade, cez stav zásob až po prípravu jednej suroviny tromi spôsobmi.
-
Eatertainment | Ako kombinovať jedlo a zábavu?
Je jedlo zábava? Samozrejme! A čo tak skombinovať jedlo a zábavu? Zoznámte sa s pojmom „eatertainment“!
-
Polievka ako hlavný chod? Zákazníci hovoria: „Áno, prosím!“
Viacchodové jedlá, ktoré začínajú predjedlom, polievkou, hlavným chodom a sú zakončené dezertom sa pomaly stávajú doménou kvalitných gurmánskych prevádzok. V súčasnosti si nie všetci návštevníci reštaurácií chcú alebo môžu dopriať taký bohatý kulinársky zážitok. Sú preto náchylnejší voliť len jedno jedlo, ktoré ich dostatočne zasýti. Čoraz častejšie sa týmto jedlom stáva práve polievka.
-
Uľahčite si prácu v kuchyni s našou Food cost kalkulačkou
Unavujú vás už komplexné výpočty v neprehľadných tabuľkách? S bežne dostupnými kalkulačkami nákladov na jedlo, ktoré navyše neposkytujú všetky potrebné funkcie, sa vám nepracuje dobre? Vyskúšajte našu intuitívnu Food cost kalkulačku navrhnutú s ohľadom na užívateľov, ktorá Vám zaručene uľahčí prácu.
-
Ako upiecť dokonalú pizzu?
Plánujete si otvoriť pizzeriu, chcete pizzu pridať do svojho jedálneho lístka, alebo len vylepšiť svoj súčasný recept? Ste na správnom mieste. Pripravili sme pre vás tipy na prípravu cesta, omáčok a základov, ktoré naši kuchári považujú za nevyhnutné na prípravu dokonalej pizze.
-
Nástroje, ktoré Vám uľahčia prácu v kuchyni
Každý kuchár potrebuje pre svoju prácu dobrý tím, no rovnako dôležité sú aj rôzne nástroje, ktoré mu uľahčia každodenné úlohy. A pod nástrojmi nemáme na mysli iba sadu vynikajúcich kuchynských nožov, ale aj rôzne aplikácie, kalkulačky a iné programy užitočné v kuchyni a reštaurácii.
-
Pomôcky, ktoré potrebujete na zdobenie a dekorovanie jedla
Výnimočné jedlo musí vynikajúco chutiť, príjemne voňať, mať zaujímavú textúru a... samozrejme, úžasne vyzerať. V tomto článku sa zameriame na vizuálnu stránku práce kuchára a predstavíme Vám dekoračné pomôcky, ktoré vo svojej kuchyni určite potrebujete.
-
Ako ochutiť bezmäsité jedlá? Objavte naše tajné prísady a koreniny
To, že varíte bez mäsa, ešte neznamená, že musíte robiť kompromisy v chuti. Rastlinné jedlá môžu byť rovnako chuťovo pestré, ako tie s mäsom - stačí si osvojiť umenie správneho ochucovania. Vyskúšajte tieto ingrediencie, vďaka ktorým budú pripravovaná zelenina, obilniny či strukoviny neodolateľne chutné.
-
Grilovaná zelenina: Ako zvýrazniť jej prirodzenú chuť?
Stále viac a viac hostí prichádza do reštaurácie s očakávaním zdravého a pestrofarebného pokrmu - a grilovacia sezóna nie je žiadnou výnimkou. Možnosťou, ako splniť tieto očakávania, je grilovaná zelenina, ktorá obohatí váš jedálny lístok a pozitívne sa prejaví aj na celkových ziskoch vašej reštaurácie. Pripravili sme si pre vás niekoľko tipov, ako dosiahnuť dokonalú textúru a bohatú chuť grilovanej zeleniny.
-
Lacné, ale chutné suroviny, ktoré vám pomôžu znížiť náklady
Nižšie náklady na suroviny vynaložené za účelom prípravy jedál s tým, aby hotové jedlo chutilo rovnako dobre a bolo rovnako kvalitné — tak to rozhodne áno! Tie správne metódy prípravy a určité umenie, ako jedlo dochutiť je všetko, čo potrebujete na vytvorenie vynikajúcich pokrmov z múky, zeleniny alebo krupice. Pozrite si naše tipy a privítajte vo svojej kuchyni suroviny, ktoré vôbec nezaťažia váš rozpočet.
-
Michelinské hviezdy - ako ich získať?
Michelinská hviezda je jednou z najprestížnejších čestných ocenení pre reštauráciu a jej získanie je snom každého kuchára. Znamená to vyvrcholenie ich práce na koncepcii reštaurácie a kuchári s hviezdičkou získajú okamžité uznanie na medzinárodnej scéne. Ako získať toto prestížne ocenenie?
-
Polotovary vo vašej kuchyni. Ako ich najlepšie využiť?
Polotovary sú rozpracované suroviny, ktoré vyžadujú ďalšie tepelné spracovanie. Používame ich už roky — jedná sa o vopred nakrájané mäso, rybie filety alebo očistenú a pokrájanú zeleninu - buď čerstvú a vákuovo balenú alebo zmrazenú. Medzi polotovary patria tiež koreniace zmesi, nakladaná zelenina a hotové vývary a omáčky.
-
Smernica o jednorazových plastoch a jej vplyv
Od júna 2019 platí smernica EP a Rady EÚ 2019/904 o obmedzení dopadu niektorých plastových výrobkov na životné prostredie (tzv. SUP - o jednorázových plastoch), ktoré majú obmedziť nepriaznivý dopad plastových výrobkov na životné prostredie. Členské štáty majú povinnosť implementovať, čiže uviesť do účinnosti predpisy nevyhnutné na dosiahnutie súladu s touto smernicou do 3.7.2021. Slovenská republika momentálne na implementácii stále pracuje a predpokladá sa, že zákon transponujúci túto smernicu bude prijatý do uvedeného dátumu 3.7.2021. Čo bude znamenať prijatie tohto zákona v praxi pre zariadenia spoločného stravovania, ktoré ponúkajú jedlá so sebou alebo ich rozvážajú?
-
Možnosti gastro obalov pre jedla so sebou či k donáške
Výber správneho druhu gastro obalu je dôležitejší, ako si myslíte. Zákazníci majú určité očakávania, čo sa týka jedál, ktoré im doveziete až domov: chcú jedlo, ktoré má tú správnu teplotu, aby sa jednotlivé zložky pokrmu nepomiešali, a obaly, ktoré nezaťažujú životné prostredie. Splnenie všetkých týchto očakávaní môže byť určujúcim faktorom spokojnosti zákazníkov s objednávkami. Pozrite sa, aké gastro obaly sú k dispozícii na trhu a ktoré sú pre vás tie najvhodnejšie
-
Ako na čistý a číry vývar na polievku
Voňavý a číry vývar sú pýchou každej reštaurácie. Tu nájdete niekoľko tipov od našich šéfkuchárov, ktoré vám pomôžu zbaviť sa všetkých nečistôt.
-
Ako vytvoriť webovú stránku pre vaše gastronomické služby?
Zákazníci požadujú, aby mali reštaurácie svoje webové stránky, na ktorých môžu nájsť ponuku jedla a urobiť si on-line rezerváciu. Pohodlie je dnes to najdôležitejšie! Našťastie vytvorenie webovej stránky nie je také zložité. Nasledujúcich 7 krokov vám ukáže, ako vytvoriť dokonalé webové stránky, ktoré vám pomôžu zvýšiť počet objednávok a rezervácií.
-
Tipy pre reštaurácie, ako využiť sociálne médiá
Získajte zo svojej stratégie využívania sociálnych médií maximum pomocou týchto osvedčených postupov. Pozrieme sa na popredné platformy sociálnych sietí, na ktorých nájdeme tipy na pomoc s rozšírením základne vašich fanúšikov na Facebooku a Instagrame, ako aj so zvýšením počtu stravníkov a objednávok.
-
Spôsoby zahustenia omáčok
Ak bude vaša omáčka riedka, vylejete ju do umývadla? Predtým, ako to urobíte, vyskúšajte tieto techniky a prísady, ktoré vám pomôžu omáčku zachrániť.
-
Základné omáčky
Mnoho kuchárov považuje výrobu omáčok za skutočnú skúšku kuchárskych schopností. Zdá sa to oprávnené, pretože príprava hladkej, stabilnej a lahodnej omáčky si vyžaduje talent a skúsenosti. Preto vám ponúkame niekoľko informácií o základných omáčkach, ktoré by mal každý z nás poznať.
-
Hosť alebo šéfkuchár? Pár slov o úprave jedál podľa vlastnej chuti
Koncept spočívajúci v tom, že umožníme hosťom, aby si sami vybrali ingrediencie do svojho pokrmu nie je nový — nakoniec, takto vždy fungovali bufetové reštaurácie alebo pizzerie (kde si môžete vybrať svoje vlastné prísady na pizzu). Tento prístup si však len v poslednej dobe získava popularitu aj v iných typoch reštaurácií. Ako sa ukazuje, mnohí hostia očakávajú, že budú mať možnosť svoj pokrm personalizovať – dotvoriť si ho podľa svojej vlastnej chuti.
-
Nápady ako aranžovať jedlo na tanieri — čo použiť na ozdobenie?
Všetci si pamätáme na kvety vytvorené z plátkov mrkvy — našťastie sú však tieto časy už dávno preč. Dnes existuje veľa sofistikovanejších spôsobov ako ozdobiť tanier a šéfkuchári musia byť v tejto oblasti nesmierne kreatívni. Ktoré produkty môžete použiť na to, aby ste zvýraznili charakter vášho pokrmu?
-
Základné pravidlá narábania s odpadom v reštaurácii
Ako narábať s odpadom, aby sa znížil jeho škodlivý vplyv a ako optimalizovať náklady?
-
Nízkokalorické dezerty
Stále viac hostí sa obáva kalórií v potravinách. Preto sú potravinárske podniky ponúkajúce „diétne sladkosti“ čoraz obľúbenejšie. Ako uspokojiť sladké chuťové poháriky hostí bez toho, aby porušili diétu?
-
Obilniny vo vašej kuchyni - aké druhy môžete použiť?
Cereálie sa používajú na výrobu ingrediencií, ktoré sú nevyhnutné v každej kuchyni: múka, krúpy, cestoviny, knedle, rezance, chlieb, pečivo a cukrovinky. Čo by ste mali vedieť o obilninách?
-
Environmentálne povedomie ako prínos pre stravovacie služby
Environmentálne povedomie je pre stravovacie služby stále dôležitejšou témou. Ako môžu ovplyvniť vaše podnikanie prospešné postupy v oblasti znižovania odpadu a nakladania s odpadom?
-
Novoročná firemná párty - čo zákazníci očakávajú?
Začiatok nového roka je ideálny na párty a firmy to vedia. Aké sú očakávania vašich klientov?
-
Fermentácia potravín - viac ako len kyslá kapusta
Fermentácia je jednou z najzdravších metód konzervovania potravín. Vďaka práci s baktériami a hubami získavajú výrobky nové príchute, arómy a textúry, a sú bohaté na probiotiká. Aké potraviny môžete fermentovať?
-
Varenie sous vide – čo to je, časy a teploty varenia mäsa a rýb
Skoro všetci sa zamilovali do varenia sous vide – neexistuje lepší spôsob, ako zvýrazniť chuť a arómu pokrmov, ako je dlho ho variť na nízkej teplote. Potrebujete poradiť ako na to? Pozrite sa na našu infografiku, ktorá vysvetľuje, ako dlho a na akých teplotách sa varia rôzne druhy mäsa a rýb.
-
Povinnosti šéfkuchárov a kuchárov
Ak si myslíte, že rozdiel medzi šéfkuchárom a kuchárom je len záležitosťou voľby slova, zamyslite sa znova.
-
Alergény - ako informovať svojich zákazníkov?
Tu je šesť tipov, ktoré vám pomôžu dodržiavať nariadenia EÚ o poskytovaní informácií o výživovej hodnote a potravinových alergénoch spotrebiteľom.
-
Ponuka – ako ju urobiť správne?
Skopírujete odhad nákladov zo súboru v počítači, vložíte ho do tela e-mailu a odošlete ho klientovi? Môžete to urobiť lepšie. Ak chcete, aby váš návrh predával vaše služby, musí byť zrozumiteľný, vizuálne príťažlivý a jasne zobrazujúci výhody spolupráce s vami.
-
Nábor krok za krokom – infografika
Hľadáte nového zamestnanca? Povedzte nie chaosu. Pozrite si našeho sprievodcu, ktorý vás prevedie náborovým procesom krok za krokom.
-
Ako nájsť kuchára? O úspešnom nábore.
Hľadanie správneho personálu do kuchyne je výzva. Kde hľadať zanietených zamestnancov, ktorí zapadnú do vašeho tímu?
-
10 tipov ako vybrať najdôležitejšie nástroje do kuchyne
Príprava vysoko kvalitného jedla nie je často o používaní rôznych nástrojov v kuchyni, ale o správnom výbere týchto nástrojov, ktoré dávajú zmysel. Napriek tomu, že sme obklopení množstvom vybavenia do kuchyne, v skutočnosti ich nie je veľa potrebných na to, aby sme urobili dokonalé jedlo. Z tohto dôvodu sme vybrali 3 nástroje, bez ktorých by kuchári mohli len ťažko pracovať. Použite naše tipy, aby ste pri výbere kuchynských náradí vybrali tie najlepšie. V dnešnej dobe je menej viac, takže si prosím ponechajte dostatok času na výber toho najlepšieho nástroja pre seba.
-
Znižovanie nákladov na jedlo začína znižovaním odpadu
Potravinové náklady znamenajú výpočet nákladov na výrobky používané pri príprave jediného jedla a všetkých činností alebo výrobkov používaných v danom období prevádzky reštaurácie. Je to dôležitý nástroj pre kuchárov, ktorí im pomáha pri rozhodovaní o nevyhnutných zmenách v menu, ktoré môžu zvýšiť ziskovosť reštaurácie.
-
10 tipov ako zabrániť plytvaniu jedla
Praktické rady pomáhajú v každodennom živote brániť plytvaniu!
-
Food truck - ako si otvoriť vlastnú prevádzku?
Food truck je skvelou sezónnou alternatívou pre každú reštauráciu a tým aj dobrým nápadom na podnikanie. Zachovávaním konkrétneho obchodného plánu a tým, že získate koncept kulinárskej revolúcie na kolesách, máte perspektívu úspechu v danej oblasti na dosah ruky.
-
Tipy, ako znížiť množstvo odpadu
Pozrite sa na zaručené tipy, ako obmedziť množstvo odpadov v prevádzke.
-
Čo robiť a nerobiť na sociálnych sieťach
Instagram a Facebook veľmi často obsahujú správy a obrázky o raňajkách, obedoch a večerách – čo sú bezplatné marketingové kanály, ktoré budú inšpirovať a propagovať vašu kuchyňu. Tu je niekoľko jednoduchých pravidiel, ktoré je potrebné vziať do úvahy pri zverejňovaní informácií o vašom podniku.
-
Aké jedlo je dobré pre vaše zažívanie?
O tom, že fermentované potraviny prinášajú mnoho zdravotných benefitov, celkom iste viete. Čo ďalšie ešte môžete podávať hosťom, ktorí dbajú o správne zažívanie?
-
Základné vybavenie pre pizzeriu
Plánujete otvoriť vlastnú pizzeriu? Pozrite sa, aké vybavenie budete potrebovať, zoznámte sa s dostupnými možnosťami a vyberte pre vašu pizzeriu tie najlepšie.
-
Deväť nápadov ako propagovať reštauráciu
Propagácia je najobvyklejší spôsob ako prilákať nových zákazníkov a udržať si tých, ktorí sa vracajú. Tu nájdete niekoľko nápadov, ako osloviť hostí.
-
Vývar - 7 spôsobov ako ho použiť
Používate vývar len na prípravu polievok? Je čas to zmeniť. Voňavý vývar zo zeleniny, mäsa, alebo húb je základnou zložkou mnohých jedál. Vytvára nielen chuť, ale tiež dáva pokrmom nádhernú vôňu a farbu.
-
Zdravé občerstvenie – ako skrotiť záchvaty hladu
Hostia v reštauráciách si stále viac a viac uvedomujú, aký vplyv má jedlo na ich zdravie – preto musia šéfkuchári venovať väčšiu pozornosť tomu, aké produkty si vyberú a ako ich uvaria. Tu je niekoľko tipov na prípravu zdravých predjedál.
-
Sú vaše pokrmy bezpečné čo sa týka donášky?
Ešte pred tým, ako vstúpite do sveta donášky jedál, tu je 5 tipov týkajúcich sa bezpečnosti pokrmov, o ktorých musíte vedieť.
-
Problémy pri zachovávaní bezpečnosti potravín
Pozrite sa na výzvy, ktoré sú v oblasti bezpečnosti potravín bežné. Zároveň vám poskytneme pár tipov ako ich prekonať.
-
Tipy pre osobnú hygienu a bezpečnosť v kuchyni
Tieto pomôcky použite na to, aby ste nastavili hygienické normy pre vašich pracovníkov v kuchyni. Pomôže vám to zaistiť bezpečnosť vašich jedál.
-
Zbohom slamky! Ako podávať jedlo bez plastov a jednorazových pomôcok?
Intenzívne environmentálne kampane žiadajúce zredukovanie používania plastov zmenili očakávania návštevníkov barov a reštaurácií. V minulosti postačovala čistota a pekná prezentácia. Dnes musíte zaistiť aj to, aby váš podnik nepoškodzoval životné prostredie. Ako sa to dá dosiahnuť?
-
Tipy, ako na vegetariánske a vegánske menu
Vegetariánske či vegánske pokrmy sú čím ďalej tým viac trendy. Podľa prieskumu je v slovenskej populácii v súčasnosti vyše 20 % flexitariánov, teda ľudí, ktorí obmedzujú konzumáciu živočíšnych produktov a nahrádzajú ich rastlinnou stravou. A aj oni sa chcú dobre najesť v reštaurácii.
-
OZNÁMENIE – Vtáčia chrípka
Výrobky Hellmann´s nie sú dočasne vyrábané z vajec nosníc vo voľného výbehu, a to z dôvodu pretrvávajúceho rizika výskytu vtáčej chrípky.
-
Čo prinesie rok 2023? Tu je 10 gastronomických trendov
Očakáva sa, že rok 2023 prinesie obrovské zmeny na celom svete, pretože hospodárske, sociálne a geopolitické zásahy do nášho života ovplyvnia aj správanie a vnímanie spotrebiteľov. To sa odzrkadlí na ich nákupných stereotypoch, ako aj pri výbere jedál v reštaurácii. Na čo by ste mali myslieť pri plánovaní jedálneho lístka?
-
Sprievodca pre kuchárov: Hnedá omáčka a jej variácie
Husté, voňavé a chutné tmavé omáčky sú stelesnením jesene. Výborne sa hodia k červenému mäsu, vnútornostiam a sezónnej zelenine. Ako pripraviť hnedú (tmavú) omáčku, ktorá dokonale doplní vaše jesenné menu, bez toho, aby ste nad ňou strávili príliš veľa času a zvýšili náklady na jedlo? Tu je niekoľko tipov.
-
Druhy a typy zemiakov a ich použitie v reštaurácii
Zemiaky sú jednou z najdôležitejších poľnohospodárskych plodín, ale sú aj neoddeliteľnou súčasťou českej kuchyne. Sú neoddeliteľnou súčasťou domácej amatérskej i profesionálnej gastro scény.
-
Ako pripraviť najlepšiu zemiakovú kašu?
Zemiaková kaša alebo zemiakové pyré je jedlo z varených zemiakov. Jeho história siaha do 18. storočia k vojenskému lekárnikovi Antoine-Augustinovi Parmentierovi, ktorý bol zajatý vo vojne a nútený žiť len zo zemiakov. Bol to vlastne potupný trest, pretože v tom čase sa zemiaky považovali za potravu pre dobytok a ľudia verili, že zemiaky spôsobujú malomocenstvo.
-
Tvorba a rozvrhnutie jedálneho lístka: psychológia navrhovania dokonalého jedálneho lístka
Pre vytvorenie dokonalého jedálneho lístka nezáleží len na číslach. V spolupráci s odborníkmi zo spoločnosti Yumpingo skúmame, ako môže byť kombinácia vašich predajných údajov a analýzy ‚Star/Dog’ s psychológiou ľudí receptom na úspešný návrh jedálneho lístka.
Top recepty
UFS Academy: Portál pre online školenie profesionálnych kuchárov
- Školenia sú ZADARMO a bez reklám
- Školenia vytvorili šéfkuchári z celého sveta
- VIdeá sledujete neobmedzene