Može odvetvie stravovacích služieb a nápojov existovať bez plastov?
Plastové obaly, príbory, slamky a nádoby na jedlo, ktoré si zákazník berie so sebou, sú v potravinárskom priemysle každodennou realitou. A vôbec to nie je prekvapujúce: jednorazové plasty sú pohodlné, bezpečné a nákladovo efektívne.
Tento prístup k plastom je však potrebné zvážiť, pretože ak uprednostníme lacné riešenia pred ekologickými, môže to mať veľmi vážne následky. Ľudia si v stále viac uvedomujú zničujúci dopad jednorazových plastov na životné prostredie. A preto rastie aj počet hostí v reštauráciách, ktorí očakávajú, že majitelia prestanú plastové výrobky používať. Ak to neurobia, môže sa stať, že niektorí zákazníci sa začnú obzerať po novom obľúbenom mieste a dajú zbohom tým, ktoré budú mať nálepku „zlé pre životné prostredie“.
Našťastie je teraz viac než kedykoľvek predtým omnoho jednoduchšie nájsť ekologické alternatívy plastových slamiek, tanierov, príborov alebo nádob na jedlo so sebou. Tu je niekoľko najzaujímavejších.
Alternatívy plastových slamiek
1. Kovové slamky. Sú použiteľné opakovane a preto je potrebné ich umývať (našťastie sa však dajú dať do umývačky riadu). Sú trvanlivé a väčšina hostí ich má rada, hoci niektorí sa sťažujú, že sú studené.
2. Sklenené slamky. Majú dosť veľa rovnakých vlastností ako kovové slamky, ale nie sú až také trvanlivé a môžu sa ľahko rozbiť. Avšak vďaka tomu, že sú priehľadné, vyzerajú omnoho zaujímavejšie než iné typy.
3. Bambusové slamky. Sú síce použiteľné opakovane, ale v reštauráciách sa používajú len veľmi zriedkavo. Aj tieto slamky majú sklon sa lámať a musia byť po umytí vysušené, preto sú menej pohodlné než kovové alebo sklenené slamky.
4. Papierové slamky. Najobľúbenejšie medzi majiteľmi reštaurácií – jednorazové, biologicky odbúrateľné a lacné. Dodávajú sa v rôznych farbách a s rôznymi motívmi , čo znamená, že si môžete vybrať dizajn, ktorý bude korešpondovať s charakterom vášho podniku.
Ich jedinou slabou stránkou je to, že nimi hostia nie sú príliš nadšení. Ak ostane papierová slamka v nápoji príliš dlho a/alebo ak prichádza príliš často kontaktu s ústami hosťa, môže navlhnúť, čo úplne zničí zážitok z nápoja.
5. Slamené slamky Áno, existujú slamky, ktoré sú zo skutočnej slamy! A sú čím ďalej tým populárnejšie. Milujú ich majitelia reštaurácií aj hostia, sú jednorazové, neabsorbujú tekutiny a nenavlhnú. Sú tiež biologicky odbúrateľné a kompostovateľné.
6. Cestovinové slamky. Tento vynikajúci nápad si získal srdcia talianskych majiteľov reštaurácií – všetko, čo musíte urobiť je použiť ten správny typ cestovín ako sú napríklad bucatini a voilà– máte ekologickú slamku! Dajú sa používať niekoľko hodín bez toho, aby sa narušila ich celistvosť.
Alternatívy plastových tanierov a príborov
Jestvuje veľa alternatív pre plastové taniere, misky, podnosy a príbory.
Môžete si vybrať lacné papierové taniere, ale uistite sa, že nie sú ničím potiahnuté a sú recyklovateľné. Majte na pamäti, že v niektorých situáciách nemusia fungovať. Často nie sú dosť tuhé, aby udržali ťažké jedlá bez zdeformovania.
Taniere z cukrovej trstiny sú omnoho rafinovanejšou možnosťou. Sú stabilné a pohodlné, na dotyk sú teplé a majú príjemnú a elegantnú textúru vysoko kvalitného papiera. Môžete si vybrať aj taniere vyrobené z otrúb. Zaujímavé je, že keď je tanier dlhšie v kontakte s tekutinou, otruby sa začnú rozpúšťať – niektorí hostia radi zjedia časť taniera s poslednými lyžicami svojej polievky.
Najpopulárnejšou alternatívou plastového príboru je drevo. Drevené príbory majú množstvo výhod: sú elegantné, ľahké, dobre sa držia a „vyzerajú ekologicky“. Sú však s nimi spojené aj niektoré nevýhody: teplo môže drevo zdeformovať a drevené vidličky a nože sa môžu zlomiť, ak sa používajú na konzumáciu tuhších jedál.
PLA (bioplast) môže byť zase zaujímavou alternatívou dreva – je to úplne biologicky odbúrateľný polymér vyrobený z takých obnoviteľných zdrojov ako je napríklad škrob. Má všetky vlastnosti plastových príborov a jednu nevýhodu – je dosť drahý.
Alternatívy plastových nádob na jedlo so sebou
Našťastie sa výber biologicky odbúrateľných nádob na jedlo so sebou neustále rozširuje. Môžete použiť stabilné nádoby z cukrovej trstiny, ktoré sú nepriepustné a udržia jedlo teplé dlhú dobu. Medzi ďalšie možnosti patria papierové nádoby na celé menu, čínske škatuľky alebo polievkové a šalátové poháre, ktoré vyzerajú elegantne a sú medzi hosťami obľúbené.
Ak si vyberiete poháre, nezabudnite na vrchnák. K dispozícii sú dve možnosti: papierové vrchnákya PLA vrchnáky. PLA vrchnáky vyzerajú ako plastové a umožňujú pohľad na jedlo pred otvorením nádoby.
Ste pripravení na zmenu?
Ste pripravení privítať niektoré ekologické možnosti? Mali by ste byť. Plasty predstavujú hrozbu pre životné prostredie a vašu povesť, takže alternatívy sú nutnosťou.