Zdravé snacky – čo si môžete vybrať?
Čo môžete použiť na prípravu zdravých predjedál? Tu je niekoľko nápadov našich šéfkuchárov.
Ak hľadáte prísady pre zdravé občerstvenie, skúste sa zamerať na tie, ktoré majú najväčší obsah vitamínov, mikro a makro prvkov. Na celej čiare tu vyhrávajú nízkotučné produkty s výnimkou orechov a obilnín, ktoré síce majú vysoký obsah tukov, ale na druhej strane sú zase extrémne výživné.
Čo sa týka prípravy jedla, namiesto vyprážania zvoľte grilovanie alebo prípravu na pare.
Arabské dipy a nátierky
Kombináciou niekoľkých arabských nátierok s čerstvou zeleninou a domácim celozrnným chlebom pita vytvoríte skvelé a zdravé predjedlo.
Aké nátierky môžete pripraviť?
Hummus
V arabskej kuchyni je nesmierne populárna krémová nátierka vyrobená z cícerovej pasty ochutenej tahini (pastou zo sezamových semienok) a šťavou z citróna. Niekedy sa pridáva cesnak a za´atar – zmes korenia sumac, pražených sezamových semienok a byliniek.
Muhammara
Dip z restovanej papriky a vlašských orechov. Pridajte melasu z granátových jabĺk, ktorá zvýrazní sladkú chuť papriky.
Baba ghanoush
Dip z baklažánovej pasty zmiešanej s pastou tahini, citrónom a cesnakom. Najlepšie chutí, keď sa podáva vychladený, pretože nízka teplota zvýrazní jeho špeciálnu údenú arómu.
Labneh
Čerstvý syr vyrobený z hustého jogurtu. Môžete ho podávať na mnoho spôsobov: ako guľôčky obalené v bylinkách, nakrájaný na plátky a podávaný na chlebe, alebo rozložený na tanieri s troškou olivového oleja.
Len ťažko si vieme predstaviť kuchyňu Stredného východu bez aromatických korení – vrátane rasce. Vyskúšajte mletú rímsku rascu Knorr, ktorá pochádza z Indie, aby ste dosiahli autentickú chuť arabských pokrmov.
Kraľujú dary mora
Hostia, ktorí si žiadajú zdravé občerstvenie určite ocenia aj niektoré dary mora, pretože sú plné proteínov, vitamínov skupiny B a ďalších výživných látok, pričom obsahujú len veľmi málo tukov.
Tu je niekoľko nápadov našich šéfkuchárov na to, ako pripraviť zdravé občerstvenie z darov mora.
- Ustrice opekané s cherry paradajkami a cesnakom
- Polovice avokáda naplnené grilovanými krevetami
- Grilované krevety podávané na plátku uhorky so smotanovým syrom
- Grilovaný kalamár marinovaný v mede
- Krevetové ražniči podávané na šaláte
- Carpaccio z chobotnice – recept nájdete tu!
Ázijské chute
Kuchyne Ďalekého východu ponúkajú hojnosť nízkotučných jedál zo zdravých prísad. Inšpirujte sa našimi nápadmi.
- Varené edamame s opekanými sezamovými semienkami
Edaemame je pokrm zo zelených sójových bôbov, ktorého obľúbenosť neustále rastie. Bôby vyzerajú tak trochu ako hrachové strúčiky. Môžete ich podávať lúpané alebo ako strúčiky s cesnakom alebo chilli papričkami ako predjedlo, alebo ako jednu z prísad do šalátu, alebo v miske Poké.
- Jarné rolky podávané s arašidovým dipom
Čerstvé rolky môžete naplniť koreňovou zeleninou nakrájanou na prúžky (metódou julienne), nasekanou kapustou, ryžovými rezancami, ázijskými hubami, bylinkami, alebo dokonca kúskami ovocia (mangom alebo jahodami). Ak chcete, aby bolo vaše predjedlo trochu sýtejšie, pridajte grilované marinované tofu alebo krevety.
- Tuniakový tatarák
Nasekaný tuniak ochutený sójovou a rybacou omáčkou sa zvyčajne podáva so zázvorom posypaným praženými sezamovými semienkami. Niekedy sa k nemu pridáva roztlačené avokádo, avokádová pasta, alebo avokádový dip s príchuťou wasabi.
Zistite viac! Kurz UFS Academy s názvom „Predstavenie zdravého stravovania” bol vytvorený pre tých kuchárov, ktorí chcú variť zdravo. Naučíte sa, ako zachovať všetky vzácne výživné látky v jedle, ktoré pripravíte a spoznáte tajomstvá prípravy zdravých pokrmov. Pozrite sa na to hneď teraz!