Jednorazové gastro nádoby sú ako riady — musia byť praktické a pôsobiť esteticky príjemným dojmom, ale súčasne odrážať prostredie a atmosféru vášho baru alebo reštaurácie. Rozumný šéfkuchár bude dbať na to, aby boli nielen funkčné a ekonomické, ale aj elegantné a biologicky rozložiteľné.
Tepelne nepriepustné obaly
Najpopulárnejšie polystyrénové a plastové obaly boli zakázané podľa tzv.„smernice o plastoch na jedno použitie“. Ak ich máte na sklade, môžete ich používať do 3. júla 2021. V opačnom prípade je najlepšie zvoliť si biologicky odbúrateľné alternatívy.
Aké ekologické alternatívy plastových obalov sú dostupné na trhu?
Gastro obaly na jedlá so sebou z PLA (bioplastu)
Napriek tomu, že sa tieto obaly vyrábajú z biologicky rozložiteľných materiálov, napríklad z kukuričného alebo pšeničného škrobu, sú rovnako funkčné ako tie z bežného plastu.
Môžete si vybrať z rôznych tvarov a veľkostí: sú guľaté aj hranaté, s priehradkami alebo bez nich, v podobe misiek, kelímkov s viečkom alebo krabičiek na sushi
Gastro obaly na jedlá so sebou z cukrovej trstin
Drahším variantom je bagassa — materiál, ktorý zostane po rozdrvení cukrovej trstiny za účelom získania šťavy pri výrobe cukru. Jedná se o jeden z najekologickejších druhov obalov, kdeže sa vyrába z vedľajšieho produktu, ktorý by inak skončil na skládke.
Môžete si vybrať boxy s priehradkami alebo bez, s viečkom z cukrovej trstiny alebo dokonale padnúcim viečkom z PLA. Z tohto materiálu existujú tiež tácky, misky rôznych veľkostí a kelímky na polievky a nápoje — skrátka na všetko, čo potrebujete.
Gastro obaly na jedlá so sebou z kartón
Sú nákladovo výhodnou alternatívou iných, menej ekologických obalov. Vyrábajú sa z bieleho alebo hnedého kartónu, pričom hnedá sa považuje za ekologickejšiu. Sú k dispozícii v mnohých rôznych tvaroch a veľkostiach – ako napríklad obedové boxy, krabičky, misky, kelímky na polievku, krabičky na rezance a špeciálne obaly na hranolky, burgre a wrapy
Pamätajte si — čo sa týka obalov, je zásadná kreativita, keďže jeden obal je možné použiť na niekoľko
účelov. Jedným z príkladov sú tácky na sushi s priehľadným viečkom — sú skvelé aj na prezentáciu malých jedál, syrov a studených mís, napríklad pri príprave pohostenia na zvláštne príležitosti.
Zatavovacie stroje na gastro obaly na jedlá so sebou
Pokrmy doručené v obaloch, ktoré boli tepelne zatavené, zostávajú dlhšie teplé a jednotlivé časti pokrmu zostanú v priehradkách, takže sa nepomiešajú. Preto pribúda kuchárov, ktorí si kupujú zatavovací stroj.
Na trhu je v ponuke niekoľko typov ručných zatavovacích strojov a výber závisí predovšetkým na vašich finančných možnostiach. Majte na pamäti, že optimálna doba rozohriatia stroja by nemala prekročit 10 minút a samotné zatavenie by malo trvať asi 2 až 3 sekundy
Do konca roku 2020 sa na tepelné zatavovanie najčastejšie používali plastové nádoby. Boli číre alebo čierne (čierne boli populárne v ázijských reštauráciách). Podľa ustanovení tzv. „smernice o plastoch na jedno použitie“ by sa však všetky plastové nádoby na jedno použitie mali nahradiť obalmi vyrobenými z biologicky odbúrateľných materiálov, napr. bioplastami. To platí aj pre fóliu použitú na zatavenie.
Vyskúšajte obaly z cukrovej trstiny. Sú nielen biologicky odbúrateľné, ale aj esteticky príjemné. Namiesto plastovej fólie môžete tiež skúsiť kombinovať podnosy s tepelným zatavením - to je elegantné, efektívne a nákladovo nenáročné riešenie. Viečka môžete použiť na obaly na polievky a omáčky, umožnia vám skladať obaly ľahko na seba, čo uľahčuje ich prepravu.
Gastro obaly na jedlá so sebou so šróbovacím uzáverom — sklenené dózy a vákuové sáčky
- Sklenené dózy — hodia sa na pokrmy, ktoré si zákazníci zohrejú doma, ale môžu ich využiť aj na výrobu vlastných konzervovaných potravín. Stačí len k pokynom na zohriatie jedla pridať zaujímavý recept. To je spôsob, ako „bezodpadové“ reštaurácie praktikujú filozofiu, ktorú vyznávajú.
- Vlastné nádoby zákazníkov — stále viac a viac reštaurácií vyzýva svojich zákazníkov k tomu, aby si na jedlo objednané z domu nosili svoje vlastné nádoby. Aby ste ich k tomu motivovali, ponúknite zľavu tým, ktorí sa pre túto možnosť rozhodnú.
- Vákuové sáčky — vákuový obal funguje skvele, ak chcete svojim zákazníkom ponúknuť jedlo so sebou vo vysokej kvalite. Dajte im vedieť o tejto novej možnosti a predveďte im jej výhody, napríklad, že si jedlo lepšie zachová svoju nutričnú hodnotu a mäso udrží svoju textúru. Nezabudnite k vákuovo baleným pokrmom pridať pokyny na zohriatie.
- Hliníkové tácky — vynikajúce riešenie na grilované jedlá. Premiestnite časti grilovaného pokrmu na tácky a vákuovo ich zatavte. Pridajte pokyny na zohriatie.
To ale nie je všetko — vo svete cateringu možno skoro príde ku skutočnej revolúcii v obaloch. Potravinársky priemysel už pozná „aktívne“ obaly, ktoré udržia jedlá teplé na dlhú dobu alebo ich dokonca zohrejú. Stále častejšie počujeme o „chytrých“ obaloch, ktoré vás informujú o stave pokrmu. Dúfame, že také inovatívne riešenia sa čoskoro stanú štandardom v stravovacom priemysle
Obaly na polievky so sebou
V minulosti medzi najobľúbenejšie obaly na polievky patril polystyrén alebo plastové misky. Teraz ich musia nahradiť ekologickejšie alternatívy, ako sú bioplasty.
Trendom sú papierové kelímky v ekologických farbách. Ak sa rozhodnete pre túto možnosť, pevné zložky, ako sú krutóny, guličky alebo nachos, zabaľte zvlášť do samostatného obalu, aby sa nerozmočili.
Ďalším trendom je baliť polievky ramen do dvoch samostatných obalov: do väčšej dať všetky pevné zložky a do menšej polievku. Všetko tak zostane, ako má, a polievka sa nerozleje.
Obaly na rýchle občerstvenie so sebou
Najširšiu ponuku gastro obalov nájdeme v segmente rýchleho občerstvenia: tu existuje na každé jedlo zvláštny obal.
Pizza
Pizzerie používajú krabice na pizzu v rôznych veľkostiach. Krabice môžu mať vnútri vložku z papiera alebo alobalu a oddeľovač.
Burgery
Burger reštaurácie môžu doručiť svoje pokrmy v nádobách z PLA alebo cukrovej trstiny. Najobľúbenejšie obaly na burgre sú ale tie papierové ktoré možno navyše ľahko rozložiť na tanier.
Aby zostali burgre teplé, zabaľte ich do papiera alebo pergamenového papiera s hliníkovou fóliou, prípadne ich vložte do špeciálneho obalu.
Nudle
Boxy na rezance sú obaly na najrôznejšie rezance, nielen čínske, z ktorých možno ľahko jesť kdekoľvek. Vyberte si také, ktoré po otvorení vytvoria misku či tanier.
Tortillové wrapy
Tortillové wrapy sa obvykle rozvážajú v hliníkovej fólii. Ak chcete prekvapiť zákazníkov niečím novým, vyskúšajte špeciálne papierové škatuľky.
Nádoby na jedlá so sebou s vašou značkou
Gastro obaly slúžia nielen k bezpečnej preprave jedla, ale poskytujú vám tiež priestor, na ktorom môžete komunikovať so zákazníkmi. Čo na vreckách a nádobách môžete uviesť?
- Vaše logo zaistí profesionálny vzhľad a zvýši povedomie o vašej značke.
- Pokyny na ohriatie pokrmu.
- Novú alebo sezónnu ponuku.
- Zľavový kupón na ďalšiu objednávku.
- Tipy, ako obal znovu použiť alebo recyklovať.
- Poďakovanie - stáli zákazníci ocenia aj prosté "Vďaka" alebo "Dobrú chuť!" vytlačené na obale.
Na obaloch záleží!
Dobrý obal by mal udržať jedlo teplé, mal by zabezpečiť, aby sa jednotlivé zložky nepremiešali a nedošlo k vyliatiu omáčok alebo tekutín - ale zároveň by mali byť pekné a ekologické. To očakáva väčšina zákazníkov.
Aj keď nedokážete všetky tieto požiadavky a predstavy hneď splniť, nezúfajte. Vašou prioritou je jedlo - to by malo vyzerať dobre a mať tú správnu teplotu. Ak vám to váš rozpočet dovolí, môžete investovať do estetickejších a ekologickejších riešení. A to sa zaiste oplatí.