Menu

Tu je niekoľko tipov, čo robiť, aby ste naplno odomkli potenciál polievok a povýšili ich do kategórie hlavného jedla.

5 pravidiel podávania polievok ako hlavné jedlo

Tu je 5 pravidiel, ktorých sa pri tvorbe receptu na polievku, ktorá dokonale zastúpi hlavné jedlo oplatí držať.

Kurz
  1. Začnite so skvelo pripraveným fondom. Voňavý, správne ochutený fond je najdôležitejšou ingredienciou každej polievky. Ak nebude mať bohatú chuť a vôňu, celé jedlo ostane nevýrazné. 
  2. Pridajte niečo z každej produktovej kategórie. Polievka ako hlavné jedlo musí byť dostatočne sýta a plná rozličných chutí. To je dôvod, prečo by mala obsahovať rôzne druhy zeleniny, škrobové prísady ako pšeničné, ryžové alebo pohánkové rezance, krúpy, ryžu, krutóny alebo dokonca chlieb podávaný ako príloha a bielkoviny (mäso, ryby, morské plody, tofu, strukoviny).
  3. Vyberte posýpky, ktoré zmenia finálny výsledok. Výrazné posýpky so zaujímavou textúrou sú skvelým doplnkom každej polievky. Rozhodnite sa pre čerstvé bylinky, karamelizovanú cibuľku, pražené semienka alebo kokosové lupienky, semienka z granátového jablka, pesto, salsu alebo guacamole.
  4. Dávajte pozor na vonkajší vzhľad. Časy, keď sa polievka jednoducho naložila na tanier a položila na stôl sú preč. Polievka, ktorá má zastúpiť hlavné jedlo musí nejako vyzerať. Mala by byť starostlivo a originálne naservírovaná, aby sa podobala vzhľadu akéhokoľvek tradičného hlavného jedla.
  5. Starajte sa o svojich hostí. Rovnako ako v prípade iných hlavných jedál, aj výber polievky by mal zohľadňovať potreby vegetariánov, vegánov alebo tých, ktorí sa vyhýbajú lepku. Ak sa rozhodnete pre Knorr Professional zeleninový bujón vaša práca bude viditeľne jednoduchšia. 

Knorr Zeleninový bujón 1 kg

Mnohostranne využiteľný zeleninový bujón s chuťou a vôňou po použitých surovinách. Bujón obsahuje mrkvu, cibuľu, pórik a z korenia napríklad kurkumu a muškátový oriešok. Ideálny pre dochutenie zeleninových zmesí. Vhodný tak isto na ochutenie vlastných od základu uvarených vývarov.

Zistiť viac
Knorr zeleninový bujón

Pamätajte, že polievku môžete servírovať v 2 veľkostiach - v menšej porcií pre hostí, ktorí si ju dajú ako predjedlo a na väčšom tanieri, ktorý slúži na servírovanie hlavných jedál.

Ázijské polievky

V Európe sa tradične polievky považujú len za súčasť jedla, zatiaľ čo v Ázii sú to jedlom samo o sebe. Preto sa pri hľadaní inšpirácie v tejto kategórii oplatí preskúmať ázijské recepty.

Vietnam: pho

Najpopulárnejšia vietnamská polievka Pho začala pred pár rokmi konkurovať západným reštauráciám. Najhlavnejšou ingredienciou polievky Pho je bohatý hovädzí vývar ochutený rybacou omáčkou, cukrom a korením ako aníz, klinčeky, škorica a kardamón. Tradične sa varí až niekoľko hodín, aby sa vôňa stihla dostatočne rozvinúť. Ak nemôžete stráviť toľko času varením polievky, najlepšie je použiť vyskúšaný a overený hovädzí bujón Knorr Professional Hovädzí bujón, ktorý vám umožní pripraviť pho oveľa rýchlejšie.

Knorr hovädzí bujón

Chutný hovädzí vývar sa podáva so širokými ryžovými rezancami, plátkami hovädziny a dávkou byliniek, fazuľovými klíčkami, limetkou a chilli papričky. Pre detailnejšie inštrukcie si pozrite náš recept na vietnamskú Pho polievku s ryžovými rezancami a hovädzím mäsom.

Vietnamská polievka pho s ryžovými rezancami a hovädzím mäsom


Thajsko: tom yum, tom kha, and khao soi

Thajsko je známe svojimi voňavými a výdatnými polievkami s jedinečnými chuťami, ktoré sú výsledkom použitia korenín ako je citrónová tráva, listy kafírovej limetky, galangal, rybia omáčka a limetová šťava.

Medzi najznámejšie thajské polievky môžeme zaradiť polievku tom yum z chilli podávanú s krevetami alebo inými druhmi morských plodov, sladko-kyslý kurací vývar tom kha a khao soi z červenej kari pasty, varených a vyprážaných vaječných rezancov.

Thajské polievky sa zvyčajne pripravujú z rýb, morských plodov alebo kuracieho vývaru. Namiesto prípravy vývaru od úplného počiatku skúste použiť Knorr Professional Kurací bujón, ktorý má jemnú vôňu, prirodzenú farbu a jemné korenie.

Japonsko: ramen

Nie je jednoduché pripraviť pravý nefalšovaný ramen. Existuje množstvo vývarov a príchutí, z ktorých si môžete vybrať!

  • Shōyu: číry vývar vyrobený z mäsa, zeleniny a ochutený sójovou omáčkou.
  • Shio: žltkastý vývar vyrobený zo zeleniny, mäsa, rýb a morských plodov.
  • Miso: mastný vývar, zvyčajne pripravený z kuracieho mäsa, ochutený miso pastou.
  • Karē: hovädzí vývar s japonským kari.
Vegánsky ramen

Ak uspokojujete iba milovníkov mäsa, vyberte si tento Ramen s dvoma druhmi mäsa a vajíčkom na štýl sous-vide.

Ramen s dvoma druhmi mäsa a vajíčkom na štýl sous-vide

Za hranicami Ázie

Hoci Ázia je prvé, čo vám napadne pri pomyslení na výdatné polievky, nezavrhnime ani ostatné polievky z iných miest na svete. Aj tie totiž vieme premeniť na plnohodnotné jedlo. Všetko, čo potrebujete je trochu kreativity. Zvážte polievky, ktoré sú bohatšie na suroviny ako napr. tradičná mäsová polievka, talianska minestrone, španielska fabada (chorizo a fazuľová polievka) alebo mexická polievka, ktorú možno podávať s mletým mäsom, kyslou smotanou, guacamole a chrumkavým nachos. Pokiaľ ide o polievky, kreativite sa medze nekladú a každý nápad môže potenciálne dosiahnuť jackpot. Len sa nebojte experimentovať a skúmať riešenia, ktoré budú najlepšie pre vás a samozrejme aj pre vašich zákazníkov. 

Produkty
Recepty
Inšpirácie šéfkuchára
Menu