Parmentier však vo väzení zistil, že zemiaky nie sú nielen nebezpečné, ale sú aj celkom chutné. Hneď ako vyšiel z väzenia, začal s touto surovinou experimentovať a snažil sa ju rôznymi spôsobmi upraviť - a tak vznikla zemiaková kaša, ktorá sa o niekoľko storočí neskôr stala veľmi obľúbeným pokrmom v domácich kuchyniach, ako aj v reštauráciách a iných veľkých podnikoch.
Ktoré zemiaky sú vhodné na prípravu zemiakovej kaše?
Na prípravu tej najlepšej zemiakovej kaše sú najlepšou voľbou zemiaky varného typu C alebo zemiaky na pyré. Majú hrubšiu šupku, ale ich dužina je biela, škrobnatá a múčna. Po uvarení sa takéto zemiaky doslova rozpadávajú, preto sú vhodné na prípravu kaší. Okrem toho sú vhodné aj na prípravu rôznych zemiakových ciest, knedlí, zemiakových placiek a hranolčekov.
Ako pripraviť tú najlepšiu zemiakovú kašu?
Ideálna zemiaková kaša je krásne nadýchaná, vláčna a stabilná. Ako pripraviť takúto kašu? Na 10 porcií budete potrebovať:
- 2,7 kg neolúpaných zemiakov varného typu C
- 200 g masla
- 0,5 l mlieka
- Soľ na dochutenie
Postup ako pripraviť zemiakovú kašu
- Zemiaky umyte a ošúpte
- Nakrájajte ich na štvrtiny alebo osminky a vložte ich do hrnca s osolenou vodou
- Zemiaky varte približne 20 minút (alebo kým nie sú úplne mäkké)
- Z uvarených zemiakov vylejte vodu a rozmixujte ich na kašu
- K zemiakom pridajte maslo izbovej teploty a ručným šľahačom ho zašľahajte do zemiakov
- Do zmesi pridajte teplé mlieko a kašu vyšľahajte do hladka
- Hotovú kašu osoľte podľa vlastnej chuti
Ak hľadáte spôsob, ako pripraviť zemiakovú kašu ešte jednoduchšie a rýchlejšie, alebo ak pripravujete zemiakovú kašu vo väčších množstvách v reštauráciách či jedálňach, pomôže vám Knorr zemiaková kaša s mliekom. Má krásnu žltú farbu, prirodzenú zemiakovú chuť a zostáva stabilná až 4 hodiny v ohrievacej vani, počas ktorých nemení farbu a neriedne.
S čím podávať zemiakovú kašu?
Zemiaková kaša je vhodná napríklad k týmto jedlám:
- Filet Mignon
- Hovädzie mäso Bourguignon
- Hovädzie mäso Stroganov
- Crockpot Cube Steak
- Jahňacie kotlety
- Hovädzie líčka
- Pštrosie vajcia
- Treska v kukuričnej kruste
- Bravčové alebo kuracie rezne
TIP: Vyskúšajte náš recept na pečenú tresku s krustou z kukuričných vločiek s tekvicovo-zemiakovou kašou alebo bravčové rebrá sous-vide s líškami a cherry paradajkami v loveckej omáčke.
Variácie na zemiakovú kašu
Ak chcete urobiť zemiakovú kašu zaujímavejšou, pridajte do nej ďalšiu prísadu. Môže to byť napríklad tekvica, sladké zemiaky, zeler, hrášok, patizóny, špenát, mrkva alebo chren.
K zemiakovej kaši sa hodia aj niektoré bylinky, preto neváhajte kašu ochutiť alebo ozdobiť hladkou petržlenovou vňaťou, pažítkou, libečkom alebo jarnou cibuľkou.
Lákajú vás ďalšie recepty na zemiakovú kašu? Naši šéfkuchári pre vás v brožúre pripravili tipy, ako pripraviť dokonalú zemiakovú kašu a spísali dôvody vrátane cenového porovnania nákladov, prečo sa oplatí pripravovať Knorr zemiakovú kašu oproti kaši od základu. V brožúře zároveň prinášajú inšpiráciu v podobe 20 receptov, ako urobiť zemiakovú kašu ešte lepšou!
Stiahnite si našu brožúru o zemiakovej kaši a posuňte svoje kulinárske umenie ešte o kúsok ďalej.
Čo urobiť so zvyšnou zemiakovou kašou?
Máte zvyšky zemiakovej kaše a nechcete ich vyhodiť? Nemusíte. Použite ju do ďalších obľúbených receptov. Vyskúšajte napríklad tieto:
- Placky zo zemiakové kaše: Do vychladnutej kaše pridajte vajíčka a hrubú múku. Vytvorte cesto, z ktorého vytvarujte placky. Smažte ich na panvici na oleji alebo pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov 20 minút. K zemiakovým plackám podávajte údenú kapustu, dusený špenát, vyprážané huby alebo na sladko, napríklad s makom, džemom, lekvárom alebo tvarohom.
- Zemiakové krokety pečené v rúre: Do kaše pridajte vajíčka, hrubú múku, strúhaný sýr a čerstvé bylinky, napríklad petržlenovú vňať, tymian, rozmarín alebo koriander. Zo zmesi vytvarujte malé guľky s priemerom tri centimetre. Zabaľte ich do trojobalu a pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 20 minút.
Pozrite si aj recept na domáce zemiakové krokety s lahodnou omáčkou.
- Zemiakové muffiny: Do kaše pridajte vajcia, syr feta, baby špenát, údené mäso nakrájané na malé kocky alebo obľúbený jamón nakrájaný na kúsky. Všetko spolu premiešajte, pridajte korenie, obľúbené bylinky a zmes rozložte do formičiek na muffiny. Pečte 40 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov.