Redukcia
Klasická metóda zahustenia spočíva v dlhšom varení, ktoré umožňuje odparovanie prebytočnej vody. To funguje perfektne pre tmavšie omáčky a omáčky na mäsovej báze.
Pamätajte, že redukcia omáčky koncentruje jej chuť, takže jej základ by na začiatku nemal byť príliš slaný. Vyžaduje to tiež čas (a v kuchyni sú čas peniaze), takže to nie je vždy možné.
Miešanie
Je to skvelý spôsob, ako zahustiť zeleninovú, ovocnú alebo strukovinovú omáčku. Môžete zmiešať všetky prísady dohladka a potom ešte viac zredukovať, alebo zahustiť múkou, ak je omáčka stále príliš riedka.
Pšeničná múka
Pšeničná múka je dokonalým riešením pre všetky druhy omáčok, svetlých aj tmavých. Stačí múku zmiešať s vodou alebo z nej pripraviť zápražku, potom pridať do omáčky, aby ju zahustila. Ak pripravujete tmavú omáčku, zvážte použitie zmesi Knorr Zápražka tmavá na jej zahustenie a dodanie sýtej farby, lesku a intenzívnej chuti.
Zemiakový škrob
Výborne sa hodí do ázijských omáčok, ktoré sa podávajú teplé (napr. korenená sójová glazé omáčka) alebo studené (napr. sladká čili omáčka). Buďte opatrní s textúrou, aby ste nakoniec nepripravili želé.
Mliečne výrobky
Mliečne výrobky fungujú naozaj dobre, pokiaľ ide o zahusťovanie omáčok - ak viete, ako ich používať. Ak chcete pripraviť hustú omáčku z masla, nezabudnite omáčku najskôr odstaviť, potom pridajte roztopené maslo. Takto vašu omáčku jemne zahustíte a zároveň získa pekný lesk.
Na ľahké omáčky môžete použiť husté mliečne výrobky, ako je smotana, grécky jogurt alebo krémový syr (napr. mascarpone). Sú ideálne na šampiňónové alebo špenátové omáčky a na mnohé ďalšie.
Orechy
Jemne zamiešané kešu orechy sa často používajú na zahustenie omáčok v indických jedlách. Výborne poslúžia aj ďalšie orechy alebo semiačka (vrátane slnečnicových alebo tekvicových semiačok), ktoré vášmu jedlu dodajú jedinečné chute.
Existujú tri spôsoby, ako zahustiť omáčku orechami:
- Omáčku môžete uvariť s orechmi a potom rozmixovať dohladka.
- Alebo orechy namočte na 8–12 hodín, potom rozmixujte a pridajte do omáčky.
- Alebo jednoducho pridajte do omáčky arašídové maslo (alebo lieskové, mandľové alebo maslo z tekvicových semiačok).
Vaječný žĺtok
Vaječné žĺtka sú originálnym spôsobom zahusťovania ľahkých omáčok a súčasne zvýrazňujú ich chuť a farbu. Používajú sa hlavne v holandskej omáčke a jej variantoch, ale sú tiež nevyhnutné v klasických špagetách alla carbonara.