Ozdobenie jedla na tanieri
Prezentácia jedla je niečo viac ako len potešenie pre oko — musíte mať na pamäti, že všetko, čo je na tanieri, by malo dopĺňať pokrm čo sa týka chuti, arómy a textúry.
Pri výbere ingrediencií zvažujte okrem obľúbenosti, textúry alebo farby aj iné veci. Pamätajte — tanier musí byť pre hosťa príťažlivý vo všetkých smeroch rovnako – chuť, vôňa aj vzhľad. Preto je pri servírovaní jedla na tanieri nesmierne dôležitá rovnováha.
Zaujímavé produkty, ktoré môžete použiť pri servírovaní jedla na tanieri
Kráľom je omáčka
Omáčka je nositeľom chuti — môže buď zintenzívniť tóny vášho pokrmu alebo mu dodať osviežujúcu protiváhu.
Omáčky môžete použiť rôznymi spôsobmi — môžete nimi jedlo pokvapkať pomocou lyžice alebo použiť dávkovač, pomocou ktorého vytvoríte malé kvapky, krúžky alebo cikcaky.
Ak hľadáte dokonalý základ, vyskúšajte omáčku Knorr Demi Glace 1,1kg — jej príprava bude trvať len chvíľočku.
Zeleninové lupienky
Zemiak, sladký zemiak, cvikla, kel alebo koreň zeleru — zeleninové lupienky sú stálicou. Lupienky dodajú jedlu chrumkavosť a pridajú príjemne tukovú a jemne údenú arómu.
Ochutené oleje
Aj v tých najslávnejších reštauráciách nájdete taniere ozdobené kvapkami oleja pomocou dávkovača. Na ochutenie rastlinného alebo olivového oleja je možné použiť prakticky čokoľvek: čerstvé bylinky, bobule, citrusové ovocie, levanduľu alebo dokonca drevené paličky, ktoré mu dodajú dymovú arómu.
Prášky z rastlín, ovocia a húb
Ďalšia populárna ozdoba taniera, ktorá mu dodá aj farebné tóny. Prášok môžete vyrobiť zo zeleniny, ovocia alebo húb ako je napríklad mrkva, cvikla, bobule alebo smrekové hríby. Všetko, čo musíte urobiť, je dať prísady vysušiť a potom ich rozmixovať na prášok.
Peny
Pena je rafinovaný spôsob ako zmiešať rôzne ingrediencie a prepašovať do pokrmu zaujímavé tóny. Použiť môžete wasabi, cviklu, citrusové ovocie alebo syr s výraznou chuťou.
Pena z kozieho syra bude fungovať skvele s bohatým krémom zo smrekových hríbov — recept nájdete tu!