Menu
Melón

Melón

Vrchol jeho sezóny je od polovice júna do konca augusta. Toto úžasné ovocie by malo byť prítomné v každom menu!

Ako si vybrať: Vyberte si pevný, symetrický melón, bez poškodenia alebo rezov. Zrelý melón by mal byť tmavo zelený miestami so žltými škvrnami, čo znamená, že dozrieva na slnku. Zrelosť môžete ľahko skontrolovať – zdvihnutím, alebo poklepaním po povrchu – správny je plný zvuk.

Príprava: Jedzte ho samostatne surový alebo zmiešaný v šalátoch. Je ideálny v nápojoch, aj s alkoholom. Ak chcete zvýrazniť chuť tohto úžasného ovocia, môžete ho grilovať alebo vyprážať.

Dobre sa k nemu hodí: citrón, limetka, melón, červená cibuľa, bobule, kokosový orech, mäta, uhorky, paradajky, šalát, hovädzie mäso, ustrice, krevety, bravčové, kozie a balkánske syry, chilli, škorica, čokoláda, koriander.

Tip: Vodné melóny so semenami sú zvyčajne chutnejšie ako tie bez jadier.

Broskyne

Broskyne

Zbierajú sa  od mája do konca septembra v závislosti od oblasti, ale najmä v hlavnej sezóne v júli a auguste.

Ako si vybrať: Intenzita farby indikuje zrelosť a v niektorých odrodách je sprevádzaná aj výraznou vôňou. Vyberte si broskyne bez poškodenia, škrabancov alebo zvraštenín. Po zbere ešte dozrievajú.

Príprava: Sú skvelé čerstvé a surové v šalátoch alebo smoothies, ale tiež môžu byť použité mnohými inými spôsobmi. Môžu sa piecť, grilovať, opekať alebo variť. Taktiež sa môžu použiť v sladkých jedlách ako sú džemy, pudingy alebo kapusta, s hydinovým, bravčovým alebo teľacím mäsom.

Dobre sa k nim hodí: cesnak, muškátový oriešok, zázvor, koriander, bazalka, mäta, vanilka, citrónová tráva, bobule, paradajky, fenikel, hrozno, limetka, zelené, slivky, čerešne, višne, mango, pomaranče, maslo, smotana, koňak, syr mascarpone, mandle, pekanové orechy, kokos, hydina.

Produkty
Recepty
Inšpirácie šéfkuchára
Menu