Melón
Vrchol jeho sezóny je od polovice júna do konca augusta. Toto úžasné ovocie by malo byť prítomné v každom menu!
Ako si vybrať: Vyberte si pevný, symetrický melón, bez poškodenia alebo rezov. Zrelý melón by mal byť tmavo zelený miestami so žltými škvrnami, čo znamená, že dozrieva na slnku. Zrelosť môžete ľahko skontrolovať – zdvihnutím, alebo poklepaním po povrchu – správny je plný zvuk.
Príprava: Jedzte ho samostatne surový alebo zmiešaný v šalátoch. Je ideálny v nápojoch, aj s alkoholom. Ak chcete zvýrazniť chuť tohto úžasného ovocia, môžete ho grilovať alebo vyprážať.
Dobre sa k nemu hodí: citrón, limetka, melón, červená cibuľa, bobule, kokosový orech, mäta, uhorky, paradajky, šalát, hovädzie mäso, ustrice, krevety, bravčové, kozie a balkánske syry, chilli, škorica, čokoláda, koriander.
Tip: Vodné melóny so semenami sú zvyčajne chutnejšie ako tie bez jadier.
Broskyne
Zbierajú sa od mája do konca septembra v závislosti od oblasti, ale najmä v hlavnej sezóne v júli a auguste.
Ako si vybrať: Intenzita farby indikuje zrelosť a v niektorých odrodách je sprevádzaná aj výraznou vôňou. Vyberte si broskyne bez poškodenia, škrabancov alebo zvraštenín. Po zbere ešte dozrievajú.
Príprava: Sú skvelé čerstvé a surové v šalátoch alebo smoothies, ale tiež môžu byť použité mnohými inými spôsobmi. Môžu sa piecť, grilovať, opekať alebo variť. Taktiež sa môžu použiť v sladkých jedlách ako sú džemy, pudingy alebo kapusta, s hydinovým, bravčovým alebo teľacím mäsom.
Dobre sa k nim hodí: cesnak, muškátový oriešok, zázvor, koriander, bazalka, mäta, vanilka, citrónová tráva, bobule, paradajky, fenikel, hrozno, limetka, zelené, slivky, čerešne, višne, mango, pomaranče, maslo, smotana, koňak, syr mascarpone, mandle, pekanové orechy, kokos, hydina.