Zdravšie postupy
Tu nájdete niekoľko praktických tipov na úpravu vášho menu a jedál tak, aby boli zdravšie a pre zákazníkov atraktívnejšie.
Spôsobov ako „ozdraviť“ vaše menu je veľa. Tu si rozoberieme niekoľko bežných postupov, ktoré vám pomôžu pripravovať pre vašich zákazníkov zdravšie a zároveň chutné jedlá.
Ako porozumieť označeniam
Označenie potraviny obsahuje informácie o potravine a jej výživových hodnotách. Ak budete vedieť správne prečítať označenia potravín a poskytnete informácie o ich výživových hodnotách svojim zákazníkom, pomôžete im lepšie sa rozhodnúť o zdravých alternatívach. To sa dá dosiahnuť niekoľkými spôsobmi:
- Na požiadanie prečítajte zákazníkom informácie o výživových hodnotách.
- Používajte informácie o výživových hodnotách na vytváranie vyvážených rôznorodých a zdravších jedál.
- Identifikujte potenciálne potravinové alergény a upozornite na nich zákazníkov.
- Naplánujte špeciálne diéty pre špecifické potreby, ktoré sa týkajú napríklad sodíka, tuku, cholesterolu a kalórií.
Charakteristiky zdravých jedál
Zistite aké sú charakteristické vlastnosti zdravých jedál a ako ich používať na vytvorenie lepšieho menu pre vašu reštauráciu. Zdravé menu by malo:
- byť plné adekvátnych živín
- obsahovať vyvážené živiny
- obsahovať primerané množstvá živiny
- ponúkať rôznorodosť čo sa týka prísad a zdrojov živín
Zdravšie metódy varenia
Teraz keď už poznáme charakteristiky zdravých jedál, poďme sa pozrieť na zdravšie metódy varenia, ktoré môžete používať pri ich príprave:
- Para – nie je potrebný žiaden olej a pomáha zachovávať živiny.
- Varenie – nie je potrebný žiaden olej a nepridáva do jedla žiadne kalórie navyše.
- Mierne povarenie – metóda bez použitia tuku na varenie prirodzene jemných ingrediencií ako je vajíčko, ryba a zelenina.
- Soté alebo restovanie – dobré alternatívy k fritovaniu. Živiny a prirodzené farby ingrediencií ostanú zachované a vzhľad jedla bude omnoho atraktívnejší.
- Grilovanie - spôsob prípravy jedál s minimom tuku, pri ktorej tuk z ingrediencií odkvapkáva počas procesu prípravy mimo. Dbajte na to, aby ste pokrmy nepripálili, pretože pripálenie je spojené zo zvýšeným rizikom rakoviny.
Zdravšie metódy ochucovania
Tu je zoznam zdravších ochucovadiel, ktoré môžete použiť počas varenia:
- Ovocie, med a javorový sirup – výživnejšie zdroje cukru.
- Aromatické prísady (cibuľa, cesnak, zázvor atď.) – pridávajú chuť bez použitia príliš veľkého množstva soli.
- Opražené korenia, orechy a semienka – dodávajú jedlu arómu a chuť.
- Ochutené oleje – zdravšia alternatíva masla.
- Citrusy a ochutený ocot – svieža a ostrá chuť, ktorá zníži potrebu soliť.
Zdravé dávky jedla
Zdravé jedenie je viac než len vitamíny a minerály, ktoré máte vo svojich jedlách - je to aj o tom, že svojim zákazníkom budete servírovať vyvážené porcie. Tu je niekoľko tipov aké porcie vyskladať do jedla tak, aby ste podporovali vyváženú stravu:
- Uistite sa, že na tanieri sú celozrnné obilniny, zdravé bielkoviny a zelenina alebo ovocie.
- Znížte objem škrobov v jedlách a zvýšte množstvo šalátov.
- Znížte objem šťavy z výpeku a omáčok podávaných s jedlom.
Ďalšie stratégie
Okrem podávania vyváženého jedla na tanieri plnom živín, vitamínov a minerálov tu máme ešte niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu propagovať zdravé stravovanie vo vašej reštaurácii:
- Používajte čerstvejšie ingrediencie plné živín.
- Preskúmajte možnosti používania organických produktov.
- Používajte menej potravinárskych prísad.
- Zaveďte do praxe zdravo nakombinované menu.
- Predávajte a propagujte zdravšie jedná.
- Prezentujte zdravé jedlá ako prémiový výber.
UFS Academy: Portál pre online školenie profesionálnych kuchárov
- Školenia sú ZADARMO a bez reklám
- Školenia vytvorili šéfkuchári z celého sveta
- VIdeá sledujete neobmedzene