Hoci chuť patrí ešte stále medzi najdôležitejšie dôvody preferencie jedál, zákazníci sú v rastúcej miere informovaní o wellness a o úlohe akú zohráva spôsob stravovania čo sa týka ich zdravia a dĺžky života a preto si výživa získava stále väčšiu pozornosť.
Faktory, ktoré podporujú zodpovedný prístup k zdraviu
Tu sú zdravotné faktory, ktoré formujú názor verejnosti na zodpovednejší prístup k vlastnému zdraviu.
- Úrady, ktoré sa zaoberajú potravinami a liekmi sú čím ďalej tým agresívnejšie čo sa týka identifikácie zdravých a nezdravých potravín.
- Štúdie, ktoré sa zaoberajú potravinami informujú ľudí o prínosoch potravín alebo prísad.
- Rastie počet zákazníkov, ktorí si môžu dovoliť zdravšie jedlá.
- Média majú väčší vplyv v oblasti podpory zdravého stravovania a informovania o následkoch nezdravého stravovania.
Práve v dôsledku zvýšeného záujmu o zdravé stravovanie by mali profesionálni poskytovatelia stravovacích služieb:
- vzdelávať hostí čo sa týka hodnoty dobrej výživy.
- poskytovať zákazníkom väčší výber zdravých menu.
- neustále dokazovať v praxi, že aj výživovo hodnotné jedlo môže byť vzrušujúce a chutné.
Ak chceme vytvoriť výživovo hodnotné a vyvážené menu, musíme poznať základy zdravého stravovania. Pozrieme sa na 2 základné zásady, ktoré sú uvedené nižšie a uplatňovať ich pri príprave zdravých jedál.
Môj tanier
Tento návod publikovala Harvard School of Public Health a zobrazuje to, čo by malo byť na tanieri a odporúčané množstvo každej súčasti jedla tak, aby spolu vytvorili zdravé jedlo.