Vypočítajte výnosy z vašich jedál, zistite koľko potravín musíte nakúpiť a veľa ďalších vecí.
Prvou témou manažmentu výnosov je test výnosov. Test výnosov slúži ako usmernenie pre vás ako zistiť výnosy z jednotlivých jedál.
Koľko potravín sa v skutočnosti spotrebuje.
Koľko použiteľného množstva ostane v určitých fázach prípravy jedla. Výsledky testu výnosov musia dať odpovede na nasledujúce otázky:
Test výnosov nám dá nasledujúce odpovede:
Testy výnosov nám povedia aké množstvá jednotlivých potravín potrebujeme nakúpiť, keď vieme, aké množstvo potrebujeme na jednu porciu. Na základe výpočtu objemu odpadu a odrezkov z danej potraviny môžeme určiť najlepšiu formu, v ktorej by sme ju mali kúpiť.
Príklad:
Ak chcete podať 50 hosťom 100 gramov rybieho filé na jednu porciu, test výnosov nám povie:
Majte na pamäti AP a EP celej ryby a či je to efektívnejšie alebo menej efektívne než predpripravené rybie filé.
Z celej ryby s váhou 500 gramov musíte odstrániť hlavu, chvost a kosti. Odrezané časti a odpad spolu vážia 100 g. Na servírovanie máte 400 gramov rybieho filé.
AP:
500g
100%
Odrezky/odpad:
100g
20% of AP váhy
EP:
400g
80% of AP váhy
Po pohľade na podrobnosti uvedené v príklade na poslednej strane si položme nasledujúce otázky:
Takže teraz môžete stanoviť, že ak potrebujete 50 porcií, musíte kúpiť buď 25 kíl celých rýb alebo 20 kíl rybieho filé.
Test výnosov nám tiež určí najlepšiu metódu prípravy jedla vtedy, keď vieme aká je hmotnosť ingrediencie počas varenia.
Príklad:
To znamená, že pečenie hovädzieho pri nižšej teplote počas dlhšej doby dáva vyšší výnos, čo znamená, že môžete kúpiť menej surového hovädzieho mäsa, pretože naservírovať môžete až 92% (v porovnaní s 87% ak pečieme kratšie pri vyššej teplote).
Pouvažujte nad zdravšími spôsobmi prípravy. Nezabudnite, že zákazníci dnes hľadajú v podnikoch zdravšie alternatívy.
Už názov tohto testu hovorí o tom, ako príprava ovplyvňuje výnos a to je spojené s RTS – je dôležité, či potravina po príprave stráca na váhe alebo sa jej váha zvýši.
Tento test nám povie, koľko z váhy sa stratí počas varenia z pevne stanoveného množstva určitej ingrediencie. Toto opäť súvisí s RTS, pretože niektoré potraviny počas prípravy strácajú tekutiny a „zrazia sa“ a niektoré zase tekutiny absorbujú a vážia potom viac.
Budeme tiež vedieť, ktorý spôsob varenia dáva vyšší výnos. Niektoré spôsoby prípravy zredukujú veľký objem tekutín z potravín a niektoré zase do nich vodu pridajú. Ak zistíme, ktoré ako fungujú, pomôže nám to určiť, ktorou metódou varenia dosiahneme výnos, ktorý je potrebný pre jednotlivé recepty.
Tejto strate pri príprave sa nedá vyhnúť. Vy si však môžete vybrať spôsob prípravy, ktorý cenu ingrediencií po uvarení výrazne nezvýši.
Kliknite dole na ikonu a zvoľte možnosť pridať na plochu. Kliknite hore na ikonu a zvoľte možnosť pridať na plochu. Kliknite dole na ikonu a zvoľte možnosť pridať na plochu. Kliknite dole na ikonu a zvoľte možnosť pridať na plochu.