Vypočítajte vaše náklady na potraviny ako základ pre stanovenie cien vašich jedál.
Vedieť ako vypočítať náklady na potraviny je dôležité, pretože to má priamy vplyv na ziskovosť reštaurácie. Sú to náklady na ingrediencie, ktoré nezahŕňajú ďalšie náklady ako sú napríklad práca a režijné náklady. Kalkulácia nákladov na potraviny predstavuje dôležitý nástroj, ktorý vám pomôže zistiť, či ste v tejto oblasti dosiahli svoje ciele.
Nasledujúce nástroje a výpočty sú dôležité pri určovaní vašich nákladov na potraviny:
Ako používame počty a náklady na každý štandardný recept?
Na zaznamenávanie si vytvorte hárok s nákladmi na recept pre každé vaše jedlo. Tu je príklad.
Ako vidíte, ide o rozšírenie štandardného receptu, ku ktorému sme pridali podrobnosti týkajúce sa kalkulácie.
Keď zistíte vaše náklady na potraviny, môžete sa pustiť do určenia predajných cien vašich jedál. Základný vzorec:
Vaša predajná cena by mala zahŕňať všetky náklady plus zisk, ktorý chcete dosiahnuť.
Kvôli vypočítaniu predajnej ceny potrebujeme dosiahnuť to, aby náklady na potraviny tvorili určitý percentuálny podiel predajnej ceny.
Tento podiel sa líši v jednotlivých reštauráciách a je ovplyvnený inými nákladmi ako sú napríklad práca, réžia a cieľový zisk. Vo všeobecnosti spadá do zisku v rozpätí 30 až 45%.
Tu je príklad ako stanoviť predajnú cenu jedla:
Na základe tohto čísla sa potom reštaurácia môže, po zvážení ďalších faktorov ako je konkurencia, objem a náklady na prácu, rozhodnúť aká bude konečná predajná cena.
Kliknite dole na ikonu a zvoľte možnosť pridať na plochu. Kliknite hore na ikonu a zvoľte možnosť pridať na plochu. Kliknite dole na ikonu a zvoľte možnosť pridať na plochu. Kliknite dole na ikonu a zvoľte možnosť pridať na plochu.