Plytvanie potravinami a nevhodné narábanie s odpadom začína vo vašej hlave - keď pripravujete ponuku , keď sa rozprávate so svojimi dodávateľmi, alebo keď si vyberáte riad. Množstvo odpadu závisí od toho, ako si pripravíte rozvrh prác vo vašej kuchyni v každej fáze procesu.
Je to naozaj dôležité pre reštaurácie a cateringové služby, ktoré podávajú grilované jedlá. Množstvo potravín, ktoré sa vyhadzujú, ovplyvňuje mnoho faktorov.
Sú to prílohy, ktoré zvyčajne zostávajú na tanieroch. Ale oveľa viac sa premrhá v kuchyni - čo vedie nielen k vyšším nákladom na potraviny, ale aj k zvyšovaniu nákladov na odpadové hospodárstvo.
1. Použite zvyšky grilovaných pokrmov
Pripravujete príliš veľa grilovaných mäsových alebo zeleninových porcií? Nevyhadzujte ich - využite to, čo zostalo. Grilované mäso sa môže použít do plnky alebo omáčky i grilovanú zeleninu môžete obejmujexovať do lahodnej krémovej polievky.
2. Menej populárne kusy mäsa
Grilovanie je viac ako len rebrá. Môžete si tiež vybrať aj iné kúsky mäsa a pripraviť jedlá s použitím drobov, ako napríklad špízy s kuracou pečienkou. Grilovaná marinovaná kuracia koža je lahodné občerstvenie k pivu.
3. Zredukujte veľkosť príloh avšak podávajte ich pútavo
Hostia zvyčajne nedojedia prílohy, ktoré sú podávané ku grilovaným hlavným jedlám, takže je rozumné znížiť ich množstvo. Namiesto toho sa zamerajte na spôsob ich servírovania, ktoré ohromí aj najhladnejších hostí.
4. Vzdajte sa jednorázových tanierov a príborov
Aj keď grilovanie je väčšinou vonkajšia udalosť, môžete ešte znížiť množstvo odpadu tým, že namiesto jednorázových tanierov a príborov uprednostníte „jedlé riady” ako sú žemle, pita chlieb, slané pečivo, ryžový papier, alebo veľké listy hlávkového šalátu.
5. Opätovné použitie
Namiesto drevených špajlí používajte kovové a jednorázové podnosy nahraďte opakovane použiteľnými.
Viac informácií o nakladaní s kuchynským odpadom nájdete tu.