Až doteraz boli grilované jedlá spojené iba s hlavnými jedlami, ako sú šťavnaté steaky alebo rebrá v barbecue omáčke. Grilovacia sezóna je nielen ideálny čas na aromatické grilované mäso podávané na obed, ale prináša aj skvelú možnosť pripraviť originálne menu s grilovanými jedlami.
Raňajky sú nepochybne najdôležitejším jedlom dňa. Preto je vhodné vyskúšať klasické varianty aj v grilovanej forme. Grilované klobásy plnené čedarom? Hrianky s údenou slaninou a vajíčkom s čerstvou pažítkou? Grilované jedlo ako súčasť raňajok je určite gastronomickým hitom a šancou upútať pozornosť hostí v reštaurácii s atraktívnym raňajkovým menu. Očakávania spotrebiteľov neustále rastú. Na trhu sa objavil trend tzv. „breakfastarianizmu“, vďaka ktorému sú hosťom k dispozícii raňajky v reštauráciách po celý deň (time.com, „Breakfastarians Are Feeding US Restaurant Growth“).
Raňajkové menu z celého sveta
Káva s croissantom alebo káva s pečivom, to sú najčastejšie možnosti raňajok na celom svete a jedinou možnosťou, ktorá prichádza do úvahy pre každého, kto sa ráno preteká s časom a čelí povinnostiam. Preto šéfkuchári z rôznych kontinentov využívajú potenciál grilu na prípravu originálnych raňajok na rošte v neutrálnej a sladkej verzii.
Brazília
V Brazílii sa na raňajky zvyčajne pripravuje feijoada, čo je sýta polievka s červenými fazuľkami a rôznymi druhmi mäsa vrátane grilovaného. Feijoada sa podáva s hriankami so syrom a šunkou.
Kolumbia
Grilované raňajky v Kolumbii by nemali žiaden zmysel bez arepy, placky zo sladkej kukurice, podávanej s mäsom, vajíčkom alebo na sladko.
Anglicko
Klasické anglické raňajky s grilovaným jedlom, to sú pečené klobásky, huby, toasty, paradajky, fazuľa a vajcia. Forma jedla sa nemení, zatiaľ čo chuť surovín pripravených na grile ich odlišuje od bežne pripravovaných raňajok.
Japonsko
Grilované sushi je vždy dobrý nápad. Tradičné japonské menu obsahuje polievku miso, sushi, pečený losos, ryžu a japonskú omeletu.
Turecko
Turecké raňajky patria k najbohatším raňajkám. Na stole v reštaurácii sa nachádzajú olivy, syry, džemy, med, toasty, uhorky a mäso. Hlavnou zložkou je grilovaný sucuk, mierne korenistá klobása pripomínajúca chorizo.
1The Food People, „Food&Beverage Hot Trends 2018“, máj 2017
Odoberajte newsletter
Zaregistrujte sa a získajte tak aktuálne informácie zo sveta gastronómie. Zašleme vám praktické informácie ako najnovšie predpisy a regulácie, informácie o súťažiach a inšpiratívne filmy a články vytvorené kuchármi z celého sveta. Nenechajte si to ujsť!