Mozzarella
Pochádza z Kampánie, kde bol kedysi vyrábaný výlučne z byvolieho mlieka. Dnes sa už prakticky v celom Taliansku vyrába z kravského mlieka, čo znamená, že súčasná mozzarella je menej tučná, trochu viac vodnatá a lepšie sa hodí na zapekanie. Vďaka slanému nálevu, v ktorom je ponorená, zostáva syr elastický a nevytvára sa na ňom kôra. Mozzarellu možno v talianskej kuchyni použiť skoro všade, ale najlepšie chutí samozrejme na pizzi a v šaláte capresse.
Parmezán
Slávny v celom svete syr Parmigiano Reggiano je vyrábaný od 13 storočia. Originálny syr vzniká z kravského mlieka v regiónoch: Parma, Emilia-Romania, Modena, Bologna a Mantua. A na čom závisí jeho chuť? Na všetkom! Počnúc čím sa živia kravy, cez regionálne tradície až po miestne počasie. Mladý parmezán sa ideálne hodí k vínu, starší môžeme nastrúhať do šalátov, na mäsa alebo do cestovín. Dozretý parmezán postriekaný balzamikovým octom, podávaný spolu so sušenými figami a orechmi je výborným predjedlom.
Mascarpone
To je samozrejmá smotana medzi syrmi. Doslova, pretože ako jediný nie je vyrábaný z kravského mlieka, ale zo smotany, ktorá je zahrievaná k teplote 90 ° C a upravovaná kyselinou citrónovou. Krémový syr Mascarpone sa dokonale hodí ku krémom a náplniam. Najviac je spojovaný so známym dezertom tiramissu, ale tento populárny produkt z Lombardie je vhodný aj ako doplnok ku chrumkavému pečivu s džemom alebo na torty.
Ricotta
Taliansky mäkký syr s jemnou chuťou. Ricotta (čo doslovne znamená "prevarený") vzniká zo srvátky, čo je tekutina, ktorá zostane pri výrobe bežných syrov. Obsahuje asi 20% tuku. Mäkký syr má široké použitie. Dokonale sa hodí na prípravu tvarohových dezertov, do šalátov, alebo stačí len dochutiť soľou a korením.