V zime nie je k dispozícii letné ovocie a zelenina, alebo nechutia tak dobre ako v sezóne. Buďte kreatívni a používajte suroviny, ktoré budú v zime chutiť rovnako dobre ako v lete. Máme pre vás päť inšpiratívnych receptov na šaláty a vhodné dresingy k nim.
Šaláty s mäsom
Aby bol váš šalát bohatý na bielkoviny, je dobrý nápad zvoliť si za hlavnú zložku grilované, varené alebo vyprážané kúsky mäsa. Klasický americký Cobb šalát s grilovaným kuracím mäsom, anglickou slaninou, natvrdo vareným vajíčkom, syrom roquefort, paradajkami a avokádom je výbornou voľbou, rovnako ako aj nadčasový Caesar šalát (recept nájdete tu.).
Pozrite sa na recept!
Typická chuť šalátového dresingu Caesar od Hellmann’s je výsledkom použitia autentických zložiek a filetov ančovičiek. Chutí výborne aj v iných šalátoch s mäsom — skúste pridať prúžky anglickej slaniny (ktorá dobre ladí so špenátom), alebo kúsky šťavnatého steaku (vyskúšajte s figami alebo hruškami).
Šaláty s koreňovou zeleninou
Zima je obdobím koreňovej zeleniny. Pridajte bylinky a korenie, opražte ju, následne ju premiešajte v mise s listami hlávkového šalátu a listovou zeleninou a vychutnajte si lahodný šalát. Skúste použiť napríklad mrkvu, petržlen, zeler, cviklu, topinambur, paštrnák alebo kvaku v týchto receptoch:
- Šalát s glazovanou mrkvou na mede, pomarančom a syrom feta.
- Šalát s koreňom petržlenu, miso omáčkou, kúskami údeného tofu a sezamovými semiačkami.
- Čakankový šalát s cviklou, hruškami a vlašskými orechami.
- Šalát s opečeným topinamburom, chrumkavým jablkom a parmezánom.
Na zvýraznenie sladkej chuti orestovanej koreňovej zeleniny skúste podávať šaláty so sladkastým dresingom, napríklad s medovo-horčicovým dresingom Hellmann’s.
Šaláty s mletými obilninami a obilnými zrnami
V zime, kedy náš organismus potrebuje viac energie ako v letných mesiacoch, budú vaši zákazníci milovať šaláty s varenými obilninami. Ktoré si môžete vybrať na ich prípravu?
- Pohánka — jej charakteristická chuť výborne ladí s cviklou a pečeným mäsom.
- Lúpaný jačmeň — dokonalý s pečenou zeleninou, napr. ružičkovým kelom.
- Bulgur — ten podávajte s čerstvou zeleninou, cícerom a posýpajte cottage syrom.
- Kuskus — k nemu pridajte grilovanú cuketu, kápiu a kozí syr.
- Proso — má jemnú chuť, takže ho môžete skombinovať s ovocím, napríklad s mandarínkami alebo granátovým jablkom.
- Quinoa — skvelý zdroj bielkovín. Môže sa použiť ako hlavná zložka mexického šalátu.
Na vyváženie škrobovej chuti obilnín vám poslúžia mierne kyslé jogurtové dresingy. Nemusíte ich vyrábať sami! Ak hľadáte vyváženú chuť a chcete si skrátiť dobu prípravy, siahnite po jogurtovom dresingu Hellmann’s.
Zemiakové šaláty
Zemiakový šalát nemusí byť nudný. Zemiaky sú naopak veľmi univerzálna zelenina — dajú sa pripraviť na niekoľko rôznych spôsobov a skombinovať s rôznymi surovinami, a vaše šaláty môžu tým pádom vyzerať úplne nezvykle. Nechajte sa inšpirovať týmito receptami:
- Klasický zemiakový šalát so šalátovou majonézou Hellmann’s , cibuľou a nakladanými uhorkami.
- Zemiakový šalát s krevetami, zelenou kápiou, ananásom a jogurtovým dresingom Hellmann’s.
- Zemiakový šalát s horčicovým dresingom, brokolicou a grilovaným kuracím mäsom.
- Šalát z pečených zemiakov s anglickou slaninou a kápiou.
Šaláty s exotickým ovocím
V zime je výber ovocia vypestovaného u nás obmedzený. Našťastie je v obchodoch množstvo exotického ovocia. Pridajte ho do šalátov, aby ste ich ozvláštnili. Aké ovocie môžete použiť?
- Mango — výborné s krevetami, kuracím mäsom, zelenou kápiou a ryžou.
- Granátové jablko — pridajte ho do listových šalátov a bulguru.
- Citrusové ovocie — vynikajúce spolu s čakankou, grilovaným kuracím mäsom, mrkvou a tekvicou.
Na zvýraznenie chuti týchto šalátov ich premiešajte s dresingom Tisíc ostrovov Hellmann’s. Ten má dokonale vyváženú chuť, v ktorej sa spájajú kyslé a sladké tóny s pikantným chilli.