Základy ponuky piknikových košov
Reštaurácie častokrát ponúkajú možnosť prenajať si piknikový kôš (vrátane jednorazových príborov, obrúskov a deky). Výška zálohy by mala zodpovedať kúpnej cene týchto produktov.
Alternatívou je piknikovú súpravu podávať v papierovej taške - myslite však na to, aby ste do piknikového setu zahrnuli aj jednorazové príbory a dostatočné množstvo papierových servítok.
Nezabudnite svojim hosťom objasniť všetko ohľadom objednávania piknikových setov - koľko času potrebujete na prípravu súpravy, kedy si ju môže zákazník vyzdvihnúť a kedy je potrebné kôš a deku vrátiť.
Rôzne sety pre rôzne potreby
Aké jedlo patrí do piknikového koša? Najlepšie je ponúknuť rôzne varianty, ktoré uspokoja individuálne potreby vašich zákazníkov. Popremýšľajte o súprave pre dvoch, pre štyroch, rodinnej súprave (napríklad dvaja dospelí a dve deti) či súpravách prispôsobených alergikom alebo vegánom.
Veľké chody nahraďte menším občerstvením a potravinami, ktoré sa dajú jednoducho zdieľať aj v skupine. Nezabudnite ani na nápoje a dezert, ktorý bude príjemnou čerešničkou na torte celého pikniku. Za príplatok môžete ponúknuť víno, pivo alebo jablčný mušt - uistite sa však, že fľaše sa dajú ľahko otvárať.
Jedlo a občerstvenie na piknik
Pri príprave piknikového menu nezabúdajte na to, že sa bude konzumovať vo vonkajších teplotách. Vyhnite sa jedlu, ktoré musí byť v chladničke alebo ktoré by sa malo podávať teplé.
Tu je niekoľko nápadov na pokrmy, ktoré sa skvelo hodia na piknik:
Hlavný chod
Hlavné jedlo vašej piknikovej súpravy by malo byť jednoduché na konzumáciu - ideálne bez príboru alebo iba pomocou vidličky či lyžičky. Zvoľte napríklad kiš (quiche) a tartaletky, Buddha bowls, koláč farinata s olivami a kaparami alebo panini, pita chlieb či sendviče.
Naším favoritom je pita chlieb s treskou, čerstvou zeleninou a najkvalitnejšou tatárskou omáčkou Hellmann’s. Recept nájdete tu.
Šaláty a drobné občerstvenie
V lete dávajú hostia prednosť čerstvým a zdravým jedlám. Váš piknikový kôš sa nezaobíde bez šalátov zo sezónnej zeleniny - napríklad paradajkového šalátu panzanella alebo listového šalátu s grilovanou cuketou a syrom halloumi.
Skvelým tipom na drobné občerstvenie sú mini špízy s kuracím mäsom alebo fašírkou, kofty alebo satay, jarné závitky s čerstvou zeleninou alebo ovocím a rôzne nátierky a dipy, ako je hummus, muhammara a baba ghanoush.
Prílohy a omáčky
Nezabudnite na dôležité detaily! Prílohy a omáčky perfektne doplnia hlavné jedlo a drobné občerstvenie. Absolútnym základom sú krutóny (vynikajúce so šalátmi!), marinovaná zelenina a omáčky - univerzálna klasika, ako je BBQ a tatárska omáčka, ale aj tie menej známe, napríklad arašidová omáčka alebo omáčka hoisin.
Ak pripravujete svoje vlastné omáčky, môžete ich dať do malých nádob. Ich konzumácia v exteriéri však môže byť trochu problematická. Preto ich môžete nahradiť kvalitnými hotovými omáčkami v praktických vrecúškach - napríklad tatárskou omáčkou Hellmann’s, ktorá je dostupná v dvoch veľkostiach: 30 a 50 ml. Táto jemná omáčka na báze majonézy s nádychom cibuľky, čerstvej pažítky a chrumkavými nakladanými uhorkami patrí medzi najobľúbenejšie voľby reštauračných hostí a výborne sa hodí k mäsu, syru a zelenine.
Nápoje a dezerty
Niektorí majitelia reštaurácií síce podceňujú ich význam - no vy by ste určite nemali! Vďaka nápojom a lahodným dezertom vaša ponuka piknikového koša určite vynikne.
Pribaľte do piknikového koša napríklad domácu limonádu (s citrónovou trávou, granátovým jablkom, uhorkou a mätou), kompót zo sezónneho letného ovocia alebo kvalitný čerstvý džús.
Pokiaľ ide o dezerty, zvoľte také, ktoré netreba podávať na tanieroch, ako napríklad muffiny a briošky. Dezerty môžete alternatívne podávať aj v sklenených nádobách - napríklad cheesecake alebo ľahké krémy s ovocím.