Predvianočné večierky a silvestrovské párty sú skvelou príležitosťou nielen na oslavu s priateľmi a rodinou, ale aj na to, aby ste zažiarili v kuchyni a ohromili svojich hostí inovatívnymi jedlami.
Ak stále hľadáte inšpiráciu, ako to urobiť, alebo ak si chcete uľahčiť či skrátiť prácu v kuchyni, máme pre vás niekoľko tipov, ako pripraviť menu, na ktoré budú vaši hostia ešte dlho spomínať. Viete, v čom spočíva to tajomstvo? Kľúčom je dobrá koktailová omáčka!
V hlavnej úlohe koktailová omáčka
Ak hovoríme, že koktailová omáčka je základom každej dobrej párty, určite nie sme ďaleko od pravdy. Je to všestranný pomocník, ktorý dodá jedlu ten správny šmrnc.
Pripravte si koktailovú omáčku zmiešaním dvoch lyžíc majonézy s tromi lyžicami kečupu, trochou brandy, worcesterskej omáčky a citrónovej šťavy, soľou a korením a je hotovo. Ak si však chcete skrátiť čas v kuchyni, uľahčiť si prácu a ponúknuť svojim hosťom niečo naozaj skvelé, prizvite si na pomoc koktailovú omáčku Hellmann's. Má autentickú chuť a obsahuje vyváženú kombináciu na báze majonézy, koncentrovaných paradajok a korenia. Jej krémová konzistencia a jemná, ale špecifická chuť je tým najlepším doplnkom pre slávnostný catering.
Tri tipy na luxusné občerstvenie na večierok
Vyskúšajte jednoduché, ale elegantné predjedlá, ktoré potešia vašich hostí. Sú veľmi pôsobivé a ľahko sa jedia, čo je na večierkoch mimoriadne dôležité.
1) Krevety s koktailovou omáčkou
- Krevety (500 g) dôkladne opláchnite, osušte a pokvapkajte citrónovou šťavou, olivovým olejom a štipkou soli a korenia.
- Na panvici rozohrejte maslo a krevety na ňom opečte z oboch strán, kým nie sú ružové a pevné. Potom ich nechajte mierne vychladnúť.
- Krevety naaranžujte na tanier alebo do misiek, ktoré najprv vysteliete listom ľadového šalátu. Potom každú krevetu prelejte koktailovou omáčkou. Nakoniec ich ozdobte čerstvým koriandrom alebo plátkom citróna.
Náš tip: Ak chcete krevety podávať elegantnejšie, naaranžujte ich do malých pohárov alebo na bridlicový tanier a koktailovú omáčku podávajte oddelene v samostatnej miske, aby si hostia mohli krevety namáčať podľa vlastnej chuti.
2) Mini wrapy s lososom a koktailovou omáčkou
- Na pracovnú plochu rozložte 4 stredne veľké tortilly a potrite ich tenkou vrstvou koktailovej omáčky.
- Na jednu stranu tortilly rozložte niekoľko plátkov údeného lososa, pridajte plátky avokáda, manga a niekoľko lístkov rukoly.
- Tortilly pevne stočte do rolky. Potom každú tortillu nakrájajte na 3 - 4 mini závitky, aby ste vytvorili dokonalé jednohubky.
- Hotové mini wrapy naaranžujte na servírovací tanier a pridajte misku s koktailovou omáčkou na extra porciu.
Náš tip: Aby vám wrapy dobre držali a aby ich hostia mohli ľahko jesť, prepichnite ich v strede ozdobným špáradlom.
3) Homárové kokteilové košíčky z Filo cesta
- Cesto Filo rozložte na pracovnú plochu a nakrájajte ho na štvorce s rozmermi 10x10 cm. Tie potrite roztopeným maslom.
- Navrstvite 3 štvorce na seba do tvaru hviezdy. Navrstvené cesto vložte do formy na muffiny a vytvarujte z neho košíček. Pečte vo vyhriatej rúre asi 8 minút, kým cesto nie je zlatohnedé. Potom nechajte vychladnúť.
- V miske zmiešajte uvarené, nakrájané mäso z homára a nakrájané stonky zeleru s koktailovou omáčkou. Zmesou naplňte vychladnuté košíčky z Filo cesta.
- Každý košíček ozdobte vetvičkou čerstvej petržlenovej vňate a ihneď podávajte.
Niečo pre vegetariánov? Plnené jalapeňos s koktailovou omáčkou
Ak si myslíte, že koktailová omáčka sa dá kombinovať len s morskými plodmi, potom ste ešte neskúsili plnené papričky! Jednoducho si pripravte malé papričky jalapeňos a naplňte ich zmesou smotanového syra (cream cheese) zmiešaného s čerstvými bylinkami a hrsťou strúhaného parmezánu. Potom ich vyprážajte, kým nie sú zlatisté a chrumkavé. Potom ich už len podávate poliate koktailovou omáčkou.
5 nápadov, ako netradične použiť koktailovú omáčku
1) Pripravte mini burgery s použitím koktailovej omáčky namiesto bežnej omáčky na hamburgery.
2) Zabudnite na mini rezne! Podávajte krevety v trojobale s koktailovou omáčkou.
3) Philadelphia sushi roll? Čo tak použiť namiesto syra koktailovú omáčku?
4) Skúste podávať koktailovú omáčku ako dip k degustačnej tabuli so syrmi a údeninami, uvidíte, ako prekvapíte svojich hostí.
5) Pre vegetariánov pripravte zeleninové špízy tak, že na špíz napichnete kúsok papriky, cukety, baklažánu, cherry paradajky a malú hubu. Špízy ugrilujte a ako dip použite koktailovú omáčku.
Či už pripravujete catering na vianočný večierok, pohostenie na silvestrovskú party alebo občerstvenie na sviatky, inšpirujte sa našimi tipmi a prekvapte svojich hostí a zákazníkov chutným a možno aj netradičným gurmánskym zážitkom.