Tvorte makety
Pred prípravou jedla je vhodné vytvoriť si maketu záberu – jednoduchý nákres obsahujúci všetko, čo chcete na fotografii zobraziť. Toto vám uľahčí a urýchli prácu a pomôže dosiahnuť želaný efekt. Vďaka predpripravenej skici si uľahčíte aranžovanie pokrmu, kompozíciu záberu, rekvizity a osvetlenie.
Aranžujte
- Vytvorte jedinečné aranžovanie taniera, ktoré zvýrazní najdôležitejšie akcenty jedla a zaistí, aby vyzeralo veľmi chutne. Ak chcete spoznať najnovšie trendy servírovania (plating).
- Používajte rekvizity – to sú nielen štýlové dosky na krájanie, riad, príbory, obrúsky a obrusy, ale aj čerstvé ingrediencie, korenie, bylinky či kvety.
- Vytvorte si vlastné pozadie imitujúce mramor alebo stôl. Môžete si ho vytlačiť, vyrobiť z dreva, dyhy a textílie alebo použiť omietku na vytvorenie povrchu s jedinečnou štruktúrou.
- Skrášlite jedlo. Ak chcete zdôrazniť sviežosť jedla, postriekajte ovocie a zeleninu vodou. Ak chcete vytvoriť efekt topiaceho sa masla alebo grilovacích pásov na mäse, použite ručné horáky.
- Zabávajte sa farbami. Môžete si zvoliť farby, ktoré k sebe pasujú alebo navzájom kontrastujú (napr. zelená a fialová, červená a modrá). Najlepšou voľbou pre záber sú maximálne tri dominantné farby a k nim príslušné rekvizity a pozadia.
Osvetľujte
Denné svetlo je najlepším priateľom fotografa jedál. Mäkké slnečné svetlo vám umožní vyhnúť sa nevhodným tieňom a zabezpečí prirodzený vzhľad jedla.
Najvhodnejšie je fotografovať jedlo 2 – 3 hodiny po východe slnka alebo 2 – 3 hodiny pred západom slnka. Môžete to robiť buď pri veľkom okne, alebo vonku. Aby sa predišlo možnému podexponovaniu jednej strany jedla, je vhodné investovať do lacnejšej odrazovej plochy, ktorá odráža svetlo a znižuje množstvo tieňov.
Ak nemôžete fotografovať pri dennom svetle, použite tmavú miestnosť a umelé svetlo. Ak chcete získať efekt slnečného žiarenia, môžete si vytvoriť jednoduchý difuzér umiestnením priesvitného pergamenu alebo bielej textílie na lampu. Jedlo osvetľujte zboku, nie spredu.
Pri fotografovaní jedál nepoužívajte blesk, pretože môžete vtvoriť preexponovanú fotografiu s ostrými tieňmi.
Komponujte
V gastrofotografii dominujú dva uhly pohľadu – z vtáčej perspektívy a zboku. Správny výber závisí od jedla. Obedné jedlá so zložitým aranžovaním vyzerajú väčšinou lepšie zhora, zatiaľ čo jedlá s mnohými vrstvami, ktoré si vyžadujú pohľad na prierezy (napr. sendviče, záviny), je lepšie snímať zboku.
Mnohé jedlá je dobré ukázať v širokom uhle, t. j. v zábere, ktorý zachytí celý tanier spolu s rekvizitami. Toto však nie je záväzné pravidlo, ktoré sa musí dodržiavať za každých okolností. Niekedy ukázaním detailu jedla, topiacej sa čokolády alebo roztopeného syra, upútate pozornosť zákazníka a zaistíte to, že naň dostane chuť.
Upravujte
Používajte aplikácie na úpravu fotografií. Je to malý výdavok, ktorý vám pomôže dosiahnuť skvelú kvalitu fotografií. Okrem populárnej aplikácie Foodie určenej pre kulinársku fotografiu môžete použiť napríklad aj Snapseed, Pixomatic alebo VSCO Cam.
Ak nechcete investovať do aplikácie, dokonca aj pomocou bezplatného softvéru nainštalovaného v rámci operačného systému môžete vykonávať operácie, ktoré zlepšujú kvalitu fotografií: otáčanie a orezanie, úprava jasu, kontrastu a sýtosti farieb. Môžete tiež používať pripravené filtre dostupné v aplikáciách.
Odlíšte sa
Fotografie jedál by sa mali stať výkladnou skriňou reštaurácie. Preto je veľmi dôležité, aby odrážali charakter vašej prevádzky a odlíšili vás od konkurencie. Aby ste sa vymanili z kuchárskeho klišé, môžete taniere fotografovať dokonca tak, že ich drží v ruke šéfkuchár, v momente, keď sa jedlo krája, s rukami zákazníkov, ktoré sa ho chcú dotknúť alebo s použitím rekvizít, ktoré sú pre vás špecifické. Vytváraním vlastného štýlu posilníte značku reštaurácie medzi vašimi hosťami.