
V prípade komerčnej kuchyne by hygiena v kuchyni mala patriť medzi tie najvyššie priority. Používanie tohto kontrolného zoznamu procesov čistenia prednej a zadnej časti reštaurácie vám pomôže udržiavať adekvátnu úroveň hygieny.
-
KONTROLNÝ ZOZNAM PRE ZADNÚ ČASŤ:
KONTROLNÝ ZOZNAM PRE PREDNÚ ČASŤ:
Každý deň:
Každý deň:
- Vyčistiť všetky povrchy (aj dosky na krájanie a vybavenie)
- Vyčistiť stroje na výrobu zmrzliny a ostatné stroje
- Vyutierať fritézy
- Vyčistiť a vyprázdniť odpadkové koše a recyklovateľné obaly.
- Vyčistiť podlahy (vrátane vchodov zvonku)
- Vymeniť fóliové vložky v griloch
- Vložiť všetky zástery, utierky a veci šéfkuchára do koša s bielizňou na pranie
- Vyčistiť grily
- Vyprázdniť a vyčistiť kontajnery
- Označiť a zatvoriť všetky nádoby
- Dezinfikovať filtre z odsávačov pár v umývačke na riad
- Vyčistiť stoly
- Vyčistiť pištole na sódu, kohútiky a drezy
- Vyčistiť všetky povrchy – stoličky, stoly, bar a boxy
- Povysávať podlahu
- Umyť mopom a vyčistiť podlahy
- Viackrát za smenu vyčistiť všetky toalety
- Vyčistiť menu
- Poutierať nádoby s ochucovadlami
- Poutierať prach na policiach a dekoratívnych predmetoch
- Vymeniť podložky na bare
Každý týždeň:
Každý týždeň:
- Vyčistiť a dezinfikovať chladničky, chladiace zariadenia a rúry (podľa pokynov výrobcov)
- Vyčistiť steny (ak je to potrebné)
- Vyčistiť vchody (sklenené dvere, kľučky a rámy dverí)
- Povysávať podlahu a koberce
- Dezinfikovať kávovary
- Vyčistiť podlahové odtoky pomocou na to určeného čističa
- Vyčistiť rámy obrazov, stropné ventilátory, steny (ak je to potrebné)
- Vyčistiť podlahové lišty
- Poutierať nohy stolov a stoličiek.
Každý mesiac:
- Vyčistiť všetky mastné povrchy (fritézy, ploché povrchy, rúry a sporáky)
- Umyť mrazničky
- Vyprázdniť a vyčistiť nádobu na ľad
- Vyčistiť stropy
- Vyčistiť a skontrolovať kuchynské vybavenie (ostrosť nožov, teplota v mrazničke, kalibrácie rúry a teplomerov)

Stiahnite si kontrolný zoznam procesov čistenia v reštaurácii!
Praktický vzorový zoznam, ktorý môžu používať pracovníci v prednej a zadnej časti reštaurácie, aby zaistili dokonalú čistotu reštaurácie!