Menu

Koreňová zelenina - čo to je?

Koreňová zelenina má jedlý koreň alebo hľuzy, a všetky druhy sa pestujú v podobných podmienkach. Sú vynikajúce od jesene do skorej jari, pri správnom skladovaní môžu zostať čerstvé niekoľko mesiacov.

Jedlá zo zemiakov a sladkých zemiakov

Určite poznáte zemiakové knedle, hranolky alebo skvelú zemiakovú kašu. Čo iné môžete pripraviť zo zemiakov?

  • Zemiaky a sladké zemiaky zapečené - vynikajúce s mäsom a tmavými omáčkami.
  • Zemiakové krokety v mandľovom obale - skvelé s hydinovými a vegetariánskymi hamburgermi.
  • Sladké zemiakové knedle – môžu byť plnohodnotným hlavným jedlom, ak ich podáte so správnymi ingredienciami.

Zemiaky a sladké zemiaky sú viac ako len príloha. Môžu byť  taktiež skvelým predjedlom – napríklad  hranolčeky s údenou majonézou alebo tradičnými španielskymi patatas bravas.

Našou najlepšou voľbou je však pečená zemiaková polievka od Rafała Godziemskeho.

Jedlá z červenej repy

Červená repa je vynikajúca s rybami. Nechajte sa inšpirovať tradičným sleďovým šalátom a vytvorte si  vlastné variácie - našim osobným doporučením je sleď s červenou repou. Môžete tiež zmiešať pečenú červenú repu s malinami a vyrobiť z nej emulziu, ktorá sa skvele hodí k zubáčovi.

Repa má nielen výraznú chuť, ale aj krásnu a intenzívnu farbu. Použite šťavu z červenej repy na farbenie pečených pokrmov, napríklad buchiet, všetkých druhov knedlí, alebo talianskych ňokov.   

Červená repa si v poslednej dobe podmanila aj svet nápojov - čerstvo vylisovaná repa, jablková a pomarančová šťava, alebo fermentovaná repa a malinový smoothie. Šťava z červenej repy môže byť tiež zaujímavou zložkou čaju, napríklad zeleného čaju so zázvorom.

Jedlá z mrkvy a petržlenu

Správny vývar potrebuje koreň mrkvy a petržlenu. To je ale iba začiatok toho, čo si môžeme s touto zeleninou počať. Čo ďalšie s ňou môžeme robiť? Môžete napríklad:

  • Konfitovať ich a pripraviť tak perfektnú prílohu k mäsám, napríklad k závitkom z bravčového.
  • Karamelizovať ich a podávať ako prílohu k burgerom.
  • Použiť ich na prípravu špagiet alebo tagliatelle —  skvele sa hodí  k  bezlepkovej verzii.

Mrkvová šťava má takisto krásnu farbu, takže ju môžete použiť na “farbenie” chleba, alebo ako neobvyklé osvieženie studených alebo teplých nápojov, ako je zelený čaj s pomarančom.

Prekvapte svojich hostí a podávajte sladkú koreňovú zeleninu v dezertoch, napríklad v našej mrkvovej panna cotte.

Produkty
Recepty
Inšpirácie šéfkuchára
Menu