Druhy a odrody ryže
Odrody ryže sa líšia chuťou, výživovou hodnotou, tvarom zrna, obsahom škrobu a stupňom spracovania.
Ryža podľa farby
- Biela ryža - najobľúbenejšia ryža zo všetkých. Počas spracovania sa zbavuje šupky, otrúb a klíčkov, čím získa snehobielu farbu. Má jemnú, neutrálnu chuť, vďaka čomu je skvelá pre všetky druhy kulinárskych experimentov. Vydrží aj 10 rokov!
- Hnedá ryža - obsahuje viac živín ako biela ryža, pretože sa neodstraňujú otruby. Hoci varenie trvá dlhšiu dobu a má kratšiu trvanlivosť, je cennejšia pre spotrebiteľov, ktorí sa zaujímajú o stravovanie.
- Červená a čierna ryža - druhy celozrnnej ryže pomenované podľa sýtejšej farby. Otrubový trup, ktorý sa zachováva, jej dodáva väčšiu výživovú hodnotu a výraznú orechovú príchuť. Tieto druhy ryže sa perfektne hodia do šalátov a ázijských jedál.
- Žltá ryža - tiež nazývaná mochi, je sladká a lepkavá japonská ryža, ktorá sa vďaka svojej chuti a štruktúre používa hlavne na dezerty.
Ryža podľa odrody
Basmati ryža
Najlepšia ryža Basmati pochádza z himalájskych údolí, ale pestuje sa od Bangladéša po Indiu. Má snehobielu farbu, jemnú orechovú chuť a čo je najdôležitejšie – vôbec sa nelepí.
Jazmínová ryža
Thajská jazmínová ryža je známa po celom svete svojou sviežou a kvetinovou arómou. Môže sa používať do dezertov, ale výborne sa hodí aj k morským plodom alebo zelenine.
Arborio, carnaroli a vialone nano
Populárne v Taliansku. Vďaka svojmu vysokému obsahu škrobu sú ideálnou voľbou na rizoto a iné talianske jedlá na báze ryže.
Divoká ryža
Napriek svojmu názvu pochádza z úplne inej rastliny, ktorá sa tiež nazýva zizánia alebo ovos. Pochádza z Južnej Ameriky a stále sa tam pestuje. Jej orechová chuť perfektne obohatí chuť šalátov a morských plodov.
Spôsoby prípravy ryže
Existuje mnoho spôsobov varenia ryže: môžete ju dať do studenej alebo vriacej vody, napariť, vyliať prebytočnú vodu alebo počkať, až sa voda úplne absorbuje. Nájdite si vy sami ten spôsob, ktorý vám najviac vyhovuje v závislosti od preferovanej chuti a konzistencie.
Príprava v studenej vode: vložte ryžu do hrnca, zalejte studenou vodou a varte na miernom ohni, kým sa voda nevsiakne. Prebytočnú vodu zlejte a ryžu prepláchnite studenou vodou, alebo ju nechajte na 20 minút napariť. Pred podávaním prevzdušnite ryžu vidličkou.
Príprava vo vriacej vode: vložte ryžu do hrnca s vriacou vodou a postupujte podľa vyšsie uvedeného postupu.
Príprava v pare: vložte ryžu do hrnca s väčším množstvom studenej vody a postupujte podľa vyšsie uvedeného postupu.
5 najlepších ryžových pokrmov od nás
Tu je päť našich obľúbených ryžových pokrmov. Poznáte ich všetky?
Bravčová roláda pečená s horčicou, tymiánovou ryžou a konfitovaným paštrnákom. Náplň v roláde zlepší nielen vzhľad pokrmu, ale aj jeho chuť. Klasika, ktorá nesklame - to je roláda plnená vajíčkami, salámou chorizo a kelom. Mäsové rolády môžeme plniť rôznými surovinami, napríklad hubami, rôznymi druhmi syrov, zeleninou, prosciuttom...
Hovädzie v omáčke z čierneho korenia so sójovými výhonkami a brokolicou. Hovädzie mäso s omáčkou Ketjap manis a Hoisin obohatí každé ázijské menu vo vašej prevádzke. Jazmínová ryža je najlepšou prílohou k ázijským jedlám. Uvarená si zachováva svoj tvar, má mäkkú a málo lepkavú konzistenciu, ako aj arómu pandanových lístkov.
Tradičné šafránové rizoto je milánska klasika. Ak chcete premeniť túto sofistikovanú pochúťku na každodenného favorita, skúste ju podávať s kuracím mäsom pečeným v BBQ marináde. Je to perfektná kombinácia!