Omáčka môže stratiť svoju hladkú štruktúru alebo sa oddeliť v dôsledku techniky, ktorá sa používa na jej prípravu alebo spôsob podávania. Aj charakter akcie zohráva dôležitú úlohu.
- Druh omáčky a spôsob prípravy
- Spôsoby podávania omáčky
- Spôsoby zahrievania GN nádob
- Trvanie akcie
- Miesto konania - vonku alebo vo vnútri
Ak vezmeme do úvahy tieto faktory, môžete vytvoriť dokonalú omáčku pre danú akciu.
Uistite sa, že textúra je správna.
Nemala by byť ani príliš tenká ani hrubá.
Nepoužívajte zemiakový škrob.
Omáčky obsahujúce zemiakový škrob sa stanú príliš tenkými v tanieri.
Ak vyrábate omáčku na báze zasmaženia, uistite sa, že si ju dobre varíte.
Ak zahusťujete omáčku so zásmažkou, varte ju tak dlho, aby získala správnu štruktúru.
Obmedzte obsah tuku.
Obmedzte obsah tuku. Príliš veľa tuku v omáčke môže spôsobiť, že sa oddelí.
Obmedzte smotanu.
Pridanie smotany môže spôsobiť, že omáčka skysne. Používajte len plnotučnú smotanu.
Berte do úvahy farbu omáčky.
Ak mäso zostane v chafingovej nádobe príliš dlho, nasaje farbu omáčky. V takomto prípade, vymieňajte častejšie omáčku.
Kontrolujte textúru.
Počas dlhých akcií sa omáčka môže odparovať, čo spôsobí, že bude nechutná a príliš slaná. V prípade potreby ju zrieďte.
Používajte menšie kontajnery.
Vymeňte veľké kontajnery GN za menšie a pravidelne pridávajte omáčku počas akcie, ak máte ľahký prístup k zariadeniam.
Vnútri kontajnerov GN položte silikón.
Silikón, ktorý je umiestnený na dne kontajnera GN, zabráni kvapkaniu omáčky a pomáha udržiavať chutný vzhľad.
Pripravte oddelené GN nádoby:
jednu pre zeleninu, jačmeň alebo zemiaky a druhú pre mäso a omáčky.