Čoraz chladnejšie rána, dážď a sneh, dlhé a tmavé večery...
Naša typická jeseň a zima nepraje prechádzkam v meste ani v prírode. Aktivity na čerstvom vzduchu nahrádzame stretnutiami s priateľmi, rodinou alebo kolegami pri dobrom jedle a pití. Pre kuchárov je to čas mimoriadne náročnej práce.
Halloween, oslavy svätého Martina, mikulášske a vianočné večierky, silvestrovské oslavy, spoločenské podujatia - to sú len najobľúbenejšie príležitosti na oslavy na jeseň a v zime, na ktoré by ste mali myslieť pri zostavovaní sezónneho menu.
Tradícia a téma v reštaurácii
Inšpirujte sa tradíciou alebo témou obedového menu a vytvorte domácu atmosféru s nezabudnuteľným chuťovým zážitkom, ktorý hosťom pripomenie regionálnu kuchyňu ich mám a starých mám. Navyše si uľahčíte prácu, pretože príležitosť a tradícia jasne definujú výber jedál.
Nebojte sa experimentovať! Tak ako tradícia, aj odlišnosť môže prilákať hostí, aby si vybrali vašu reštauráciu. Môžete staviť na moderné interpretácie klasických jedál, obľúbené zahraničné kuchyne, nezvyčajné kombinácie sezónnych surovín. Vyberte si špecifickú tému. Napríklad na Halloween môžeme ponúknuť tekvicový dezert, sépiové cestoviny s krevetami. Na svätého Martina by v menu nemala chýbať hus, zatiaľ čo pred Vianocami môžeme naladiť chuťové bunky rybou, zverinou, hubami alebo malou sladkou pochúťkou v podobe perníkov.
Spoločenské podujatia a oslavy
Počas zimnej sezóny sa koná veľké množstvo spoločenských podujatí a osláv, ktoré majú rôzny charakter a účel. Je veľmi dôležité, aby sme boli oboznámení so všetkými požiadavkami organizátora, aby sme mohli pripraviť vhodné a atraktívne menu. Veď iné jedlá vyberáme pre úradníkov a profesorov, iné pre športovcov a iné menu pre zamestnancov s manuálnou prácou.
Téma podujatia taktiež zohráva veľkú úlohu pri výbere občerstvenia na privítanie a bufetu všeobecne. Popustite uzdu svojej fantázii a nebojte sa prísť s novými návrhmi. Nápady na témy podujatí môžete nájsť vo filmoch, hrách alebo komiksoch. Čo tak bufet v štýle Jamesa Bonda, karnevalu v Riu de Janeiro, Hry o tróny, Minecraftu alebo 20. a 30. rokov 19. storočia. Jedna nosná téma dodá podujatiu charakter a zároveň určí smer ponuky jedál. Príprava menu na mieru znamená výzvu, ktorú všetci tak milujeme!
Pri navrhovaní jedál by sa rozhodne nemalo zabúdať na hostí s potravinovými alergiami (napr. na lepok alebo laktózu), vegetariánov alebo vegánov. Viac informácií o rôznych diétach a kulinárskych riešeniach nájdete na našej webovej stránke www.ufs.com. Koniec koncov, flexibilita je jednou z najdôležitejších vlastností dobrých kuchárov. Pri všetkom tom hľadaní najlepších riešení pre rôzne príležitosti a rôznorodých hostí je dôležité nestratiť zdravý rozum... a užiť si to naplno.