Menu

Splnenie očakávaní konkrétnych zákazníkov v januári určite nie je jednoduchou úlohou. Fit šaláty a letné polievky nie sú vhodné pre zimnú sezónu - nielen preto, že sezónne produkty sú jednoducho nedostupné, ale aj kvôli uprednostňovaniu teplých pokrmov v zimných mesiacoch. Čo môžeme teda ponúknuť tým zákazníkom, ktorí hľadajú ľahšie menu?

Kľúčom k úspechu je správna voľba mäsa a techniky varenia. Vyberte najchudšie mäso - kuracie a morčacie zafunguje obzvlášť výborne, ale nie je potrebné sa vyhnúť ani chudému hovädziemu mäsu a morským plodom. Zamerajte sa na techniky, ktoré vyžadujú minimálne množstvo oleja, ale stále zachovávajú chuť - pečenie, grilovanie alebo smaženie.

S týmto množstvom produktov a techník môžeme vytvoriť množstvo rôznych jedál. Grilované kuracie mäso je jednoznačný evergreen, ktorý sa dá podávať desiatkami rôznych spôsobov upravené s nespočetným množstvom omáčok a pokrmov. Pečené morčacie filety môžu zahriať naše telo, keď sú poliate medom a cesnakom. Môžete tiež skúsiť hovädzie mäso s dusenou zeleninou alebo miešané ryžové rezance a krevety so strateným vajcom.

Hoci nám zima neponúka veľa druhov zelených surovín, neznamená to, že by sme ich mali vynechať z nášho menu až do otvorenia sezóny špargle. Miestna kapusta a koreňové plodiny poskytujú viac ako niekoľko kulinárskych príležitostí.

Biela a červená kapusta

Experimentujte s konzistenciou! Upečte plátky červenej kapusty v BBQ omáčke a podávajte k nim  steak s pečenými zemiakmi a šalátom.

Ružičkový kel

Podáva sa ako príloha doplnená rôznymi dressingami a korením (zaatar a sezamové semienka pre arabské chute, miso pasta a sójovú omáčku na japonský spôsob alebo európsky štýl s bylinkami a čučoriedkami)

Kel

pokladnica plná vitamínov a minerálov. Kelové čipsy sú dobre známe vo všetkých kútoch kulinárskeho sveta; je na čase vytvoriť priestor pre nové riešenia. Kel spolu so sušenými paradajkami môže poslúžiť ako perfektná náplň pre kuracie rolky. Kel sa výborne hodí aj na Shakshuka alebo risotto. Pozrite sa na náš perfektný recept Shakshuka a inšpirujte sa!

Zemiaky a sladké zemiaky

Zemiaky sú takou základnou zložkou na varenie, ktorá často ponúka veľké možnosti použitia. V závislosti od vášho menu môžete zvážiť zavedenie zemiakových alebo sladkých zemiakových gratinov, indického Alu Gobhi alebo Samosas alebo roesti obložených kyslou smotanou.

Ak chcete vediet viac o sezónnej zelenine, pozrite si nášho sezónneho sprievodcu.

Krúpy sú často považované za svetské a domáce. Ich používanie je podceňované, napriek tomu ukrývajú toho veľa na znovuobjavenie - najmä v zime, keď je veľlký dopyt po jedlách, ktoré nás zahrejú.

Pohánka a huby môžu dochutiť jedlá. Perlový jačmeň varený v šťave  z červenej repy, sa krásne hodí s pečenými rybami a okrúhla ryža nám dá základ pre letnú paellu alebo modernú japonskú kuchyňu - ako sushi.

Bohatstvo krúpov je možné preskúmať aj v čase raňajok. Nechajte sa inšpirovať našou myšlienkou pšeničnej peny varenej s mandľovým mliekom a doplnenej s teplým marhuľovým a tymiánovým džemom.

Nezáleží na tom aké úžastné zimné jedlo chceme pripraviť, malo by nás však určite zahriať. Aby sme si boli istý, že nás zahrejú, používajme koreniny, ktoré prirodzene zvyšujú teplotu tela, stimulujú tok krvi a zapália chuťové poháriky.

Skúste urobiť krevety s cesnakom a čerstvým zázvorom, pridajte k svojej zemiakovo-kôprovej polievke kurkumu a vylepšite morčacie chilli con carne s čokoládou a škoricou. Niekoľko voňavých klinčekov obohatí misku červenej šošovice shakshuka s paradajkami. Anízové semená môžu krásne dopĺňať nielen zimné dezerty - môžete ich použiť v čínskej kuchyni na jedlá ako červené varené hovädzie mäso alebo čajové vajcia.

Produkty
Recepty
Inšpirácie šéfkuchára
Menu