Či už organizujete novoročnú firemnú akciu, silvestrovský ples v hoteli alebo reštaurácii, či domácu párty, hosťom ide predovšetkým o jedno. A to o náležité občerstvenie, ktoré si budú môcť dopriať počas prestávok medzi tancami. Prezrite si trendy tejto sezóny.
Lepok je láska
Počas pandémie majú hostia tendenciu vyberať si jedlá, ktoré im zlepšia náladu. Ide o tzv. „šťastné jedlá“. Vo výsledku sa teda chlebu, žemliam a rôznemu pečivu vyrovná len máločo. Ďalším plusom takýchto jedál je to, že sú pomerne lacné.
Aké pečivo by ste teda mali zaradiť do svojho bufetového menu?
Crostini
Vaši hostia si tieto maličké talianske toasty, ktoré zhltnú na jeden či dva hryzy, istotne zamilujú. S čím ich však podávať? Čo tak guacamole a údený losos, mozzarella a pesto rosso pripravené z jemnej majonézy Hellman's Delicate majonézy. Alebo vajcia na tvrdo a kaviár?
Základom je výber správnej kombinácie chutí a vyšperkované naaranžovanie. Zaobstarajte si mikrozeleninu alebo jedlé kvety, ktoré zaujmú vašich hostí, a ozdobte jednohubky kvietkami z Hellman's Decorative majonézy. Jej receptúra bola navrhnutá špeciálne na tento účel, a práve vďaka tomu nemení farbu a drží tvar po dlhú dobu.
Filo cesto
Občerstvenie pripravené z filo cesta je hitom mnohých večierkov. Hostia milujú jemnosť a chrumkavosť tohto cesta, zatiaľ čo kuchári oceňujú všestrannosť jeho použitia. Môžete ho vytvarovať do tvaru trojuholníkov, hniezda alebo cigary, a následne naplniť špenátom a slaným syrom, tekvicou a kozím syrom či pastou z praženého baklažánu a vlašských orechov.
Pečivo choux
Tento druh cesta dobyl kulinársky svet. Zvyčajne sa používa v dezertoch, a preto vám odporúčame prekvapiť hostí a podávať pečivo choux naslano.
Môžete skúsiť pridať do cesta napríklad čedar. Ďalej ho už len stačí upiecť, rozpoliť a pridať obľúbenú plnku. Môže to byť lososová pasta alebo pena z kozieho syra, no taktiež tradičnejší (a lacnejší!) zemiakový šalát.
Na prepojenie surovín a zintenzívnenie ich chutí je najlepšie použiť Hellman's Šalátovú majonézu. Má klasickú slanú chuť a dokonale prepája všetky chute vo vašom šaláte.
Pita chlieb
Tento chlieb v tvare placky je ideálny na prípravu občerstvenia formou bufetu. Stačí ho nakrájať na trojuholníky, ugrilovať, a následne podávať s rôznymi polevami, ako aj s dipmi a pastami, servírovanými v pohároch či na tanieroch.
Ak hľadáte inšpiráciu, tak si pozrite tento recept na pita chlieb s treskou, a naaranžujte ingrediencie na „lupienky“ z chlebu pita.
Fritovanie
Ďalším trendom v občerstvení, ktorý určite roztočí vaše silvestrovské večierky, je fritovanie. Hostia sa schuti zahryznú do lahodne chrumkavej zlatistej kôrky pečiva alebo obalu zo strúhanky, a následne narazia na jemnú a voňavú náplň.
Z akých fritovaných pochúťok si môžete vybrať?
- Jarné závitky so sladkokyslou omáčkou
- Zeleninová tempura
- Chrumkavé a pikantné vyprážané krevety
- Mozzarellové tyčinky
- Arancini (plnené ryžové guľky)
- Pakora (indické zeleninové chuťovky v cestíčku z cícerovej múky)
Keďže si hostia vďaka pouličnému jedlu zvykli na široký výber dipov a dresingov, tak musí byť aj vaše vyprážané občerstvenie sprevádzané ich pestrou paletou. Ak chcete uspokojiť všetkých vašich hostí, tak je potrebné ponúknuť im aspoň niekoľko druhov dipov a dresingov. Môžete si pripraviť údenú BBQ omáčku, pikantnú chilli omáčku, delikátny dresing tisíc ostrovov či ďalšie omáčky, ktorých základom je majonéza, napríklad cesnakovú, bylinkovú, Cézar dresing alebo mango majonézu.
Vyprážané jedlá podávajte s ľahšou majonézou, aby vaši hostia neupadli do potravinovej kómy. Práve na to výborne poslúži majonéza Hellman's Yofresh ktorá obsahuje 15 % prírodného jogurtu. Taktiež je vhodné ponúknuť vašim hosťom aj niekoľko vegetariánskych a vegánskych možností. Na ich prípravu použite vegánsku majonézu Hellman's Vegan, ktorá predstavuje lahodnú bezvaječnú alternatívu, disponujúcu slanou chuťou a krémovou textúrou.
Najtrendovejší nápad: miniatúrne jedlá
Miniatúrne verzie bežných jedál sú jedným z najväčších trendov vo svete cateringu. Tento trend je ideálny pre gurmánov, ktorí radi neustále hľadajú a skúšajú nové veci a rôznorodé príchute. Urobte na nich dojem prípravou:
- Mini špízov s grilovanými krevetami, mangom a uhorkou, alebo mini-satay, ktoré sa musí bezpodmienečne podávať v pohári, na dne ktorého musí byť arašidová omáčka.
- Mini vaflí s chrumkavým kuracím mäsom a javorovým sirupom, alebo lososom a avokádom.
- Mini quiche so špenátom a kuracím mäsom, zeleninou alebo kombináciou syrov.
- Mini burgermi, pri ktorých je najlepšie postupovať podľa vášho obľúbeného receptu na burgery bežnej veľkosti, a jednoducho ich pripraviť v miniatúrnej verzii.
● Mini vyprážaná ryba s hranolkami (fish and chips) podávaná s tatárskou omáčkou Hellman's
Tatárska omáčka Hellman's je klasickým ochucovadlom na občerstvenie, predjedlá a mnoho ďalších druhov jedál s tradičnou chuťou. Vďaka pridaniu veľkých kúskov zeleniny a worcestrovej omáčky je rovnako dobrá ako jej domáci náprotivok. Môžete ju podávať v šikovných 30 alebo 50 ml vrecúškach, alebo si kúpiť ekonomické 5 alebo 10 litrové fľaše.
Pri príprave miniatúrnych jedál buďte odvážni a ponúknite svojim hosťom niečo, čo v tejto podobe ešte neskúsili. Veľa štastia!